Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miksi kivekseni ovat arat?

Tapani Kiminkinen

KuvatFotolia

Kysymys:

Minulla ovat kivekset olleet arat jo pitkään. Olen käynyt lääkärillä noin kolme vuotta sitten, mutta hän ei puuttunut asiaan millään lailla. Olen 82-vuotias. Mitä neuvoksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Munat ovat miehen arka kohta eivätkä pelkästään silloin, jos ne sattuivat perinteikkäässä maalaisidyllissä jäämään epähuomiossa postiauton ovien väliin. Naapurin mieheltä sinne jäi kukolta kaula – ”Kas, kas, mikäs kukolle tuli?” – totesi hän pikku laitamyötäisessä.

Sukukalleudet roikkuvat miehellä jalkovälissä kuin sipulit nyöripussissa. En ole vielä hahmottanut kyseisen sijoittelun perimmäistä funktiota, sillä luulisi niille nyt turvallisempiakin paikkoja löytyvän. Naisilla sarjamunat, oikeammin munasarjat, ovat paremmin suojatut.

Toisaalta kivekset saa reflektorisesti nykäistyksi lähemmäs kehoa niin kylmässä kuin kuumassa, mikä todentuu saunan lämmössä ja avannon hyisessä viileydessä. Molemmat ovat järkyttävän käsittelyarkoja – niin munasarjat kuin kiveksetkin. Niitä ei voi mennä liikoja puristelemaan, mikä käy ilmi gynekologisessa sisätutkimuksessakin.

Kultamunia kannattaa suojella, sillä muuten ihmisen jaloin tehtävä, suvun jatkaminen, ei mahdollistuisi. Ennen menopelien kehittymissä siinä tarvittiinkin melkoisesti jalkatyötä, jos ei halunnut saman kylän geenejä siirrellä.

Kivesten kuuluu olla arat. On vaikea arvioida, miten arat ne kysyjällä ovat. Mistään vakavasta ei voi olla kyse, koska lääkäri on antanut arvion jo kolme vuotta sitten. Tarmo Mannilla oli tapana kertoa tarinaa, missä kreivitär antoi lausunnon hänen kalleuksistaan niiden vilahdellessa pilkkopaidan läpi Mielipuolen päiväkirjan esityksessä.

Noin 14 prosentilla suomalaisista uroksista esiintyy kroonista lantion kipua, mitä kutsuttiin aiemmin krooniseksi eturauhastulehdukseksi. Tyypillisiä oireita ovat lantion, alavatsan, välilihan ja nivusalueen kivut. Kipu on usein vaikeasti paikannettavissa ja säteilee sukupuolielimiin, reisien sisäpinnalle ja ristiselkään (Markku J. Leskinen).

Saattaa olla mahdollista, että kivestesi tuntemukset ovat osa tätä oireyhtymää tai sitten eivät.

Lisäkiveksissä esiintyy usein pehmeähköjä harmittomia kyhmyjä (spermatoseele), mitkä aiheuttavat huolta. Lisäkivestulehdus on taas ankara tauti, joka ei jää huomiotta. Vaikka vaivasi ei kuulosta vakavalta, on kuitenkin hyvä päivittää tutkimus ja pyytää lääkäriä vetämään rasvattu rukkanen käteensä.

Julkaistu: 9.9.2018

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.