Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miksi kieli on kipeä?

Tapani Kiminkinen

KuvatShutterstock

Kysymys:

Viime loppukesästä kieleni tuli niin ­kipeäksi, etten voinut syödä tai puhua. Pelkäsin kielisyöpää. Otetussa koepalassa ei onneksi sitä todettu, vaan sieni-infektio. Miten se voi olla noin kipeä? Lääkkeeksi sain siveltävän nesteen, joka auttoikin, mutta vaati kaksi pullollista.

Nyt kipua on taas lähes samassa paikassa kielen vasemmalla sivulla keskellä. Itse sitä ei oikein näe peilistä. Ehkä tämä on enemmän hammaslääkärin asia, mutta kysyn silti, voiko tällainen vaiva ja kipu tulla alaleuan poskihampaan terävän reunan aiheuttamasta haavaumasta vai ovatko syynä taas suun bakteerit? Hoidan hampaitani hyvin ja syön terveellisesti, ehkä hieman liikaa makeaa. Samaa lääkettä on vielä pullollinen jäljellä reseptissä. Voinko hakea sen nyt? Olen kohta 65-vuotias, terve nainen.

Näytä vastaus

Vastaus:

”Tekohampaat samaan lasiin, yöksi laitettiin … Laukkanen ja syksy saa, mutta minä en”. Näinhän se lyömätön Jaakko Teppo riimittelee Hilmassa ja Onnissa.

Miten tämä liittyy kysymyksesi aihepiiriin? Liittyypä hyvinkin, sillä se muistuttaa minua karvaasti siitä, että suu- ja erityisesti kielikipuihin ja kirvelyihin en ole koko urani aikana vielä toistaiseksi saanut kenellekään taiotuksi merkittävää parannusta. Kun pahimmillaan tekohampaita ei kärsi työntää suuhun, joutavat ne ­likoamaan juomalasissa.

Jos kieleen tai suun limakalvolle ilmaantuu silminnähtävä haavauma tai edes selvästi erottuva vaalea läntti, siitä on mahdollista nykäistä koepala. Silloin tilanne on selväpiirteinen ja tutkiminen yksinkertaista. Sama koskee terävää hampaan/paikan reunan hankaamista kieleen. Olet varmaan huomannut, että tällä iällä hampaat ja paikat tuppaavat lohkeilemaan tuon tuosta. Ainakin omassa lapsuudessani hampaiden hoitaminen ei kuulunut maalaispojan rutiineihin, ­minkä vuoksi syvempi amalgaami-irvistys tuo mieleen James Bondissa roiston jättiläisapurin. Juuri hammashoidossa kansanterveytemme kehitys on ollut huimaa.

Oireen ilmaantuessa on tärkeää tutkituttaa suun alueen limakalvo, mikä tarjoutuu luontevimmin hammaslääkäreille. Yleensä kivun sanotaan liikkuvan limakalvon kuten poskien ja kielen alueella. Keski-ikäisillä naisilla suuoireita esiintyy viisi kertaa enemmän kuin muulla väestöllä.

Tsekkauslistaan kuuluvat: haavaumat, hammaskivi, terävät hampaan reunat, proteesin aiheuttama tulehdus, tupakointi, alkoholin käyttö, kuuma vahvasti maustettu ruoka, suuvedet, imeskelytabletit, ­kuiva suu, purentahäiriö, suun kasvaimet ja leukojen sairaudet. Kyseeseen tulevat myös yleissairaudet kuten iho- ja limakalvosairaudet, anemiat, sokeritauti, neurologiset sairaudet, Sjögrenin syndrooma ja jotkut verisairaudet.

Suun kipu on poikkeuksellisen kinkkinen hoidettava, eikä sille läheskään aina löydetä selitystä. Yleensä potilaat saavuttuaan vastaanotolle ovat jo kokeilleet kaiken maailman sienilääkkeet ja imeskelytabletit. Sientä epäillään usein aiheuttajaksi, mitä se ei lopulta kovin usein ole.

Varmuuden vuoksi on syytä käydä samalla hammaslääkärillä, joka tarkastaa uudestaan limakalvosi. On mahdotonta arvioida, auttoiko linimentti vai lientyikö vaivasi väliaikaisesti hoidosta huolimatta.

Julkaistu: 1.6.2018

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.