Apu

Kysy Kiminkiseltä: Mikä on syynä jatkuvaan alilämpöön?

Tapani Kiminkinen

KuvatFotolia

Kysymys:

Olen syönyt nyt Thyroxinia 7 kuukautta, annos 100 mikrog päivässä. Kokeet (TSH ja T4) viitearvoissa, TPO 158.

Olotila ei kumminkaan ole oikea. Ruumiinlämpö on 34,8 tai 35,2 jatkuvasti ja oireet samat kuin ennen lääkitystä. Onko jatkuva alilämpö tervey­delle haitallista? Pitäisikö kilpirauhanen ennemmin leikata? Vai onko eläinperäinen lääke vaihtoehto?

Näytä vastaus

Vastaus:

En tiedä, missä vika. Sen tiedän, että tyroksiinia käytetään liian usein tilanteissa, missä vajaatoiminnan diagnoosia ei voi tehdä. Se on hämmentävää ja tekee lääkärin olon voimattomaksi. Miksi tänä aikana, jolloin tiedon taso on historiamme parasta, jotkut luottavat mieluummin ”vääriin profeettoihin” kuin parhaaseen saatavilla olevaan tietoon?

Tapauksesi kommentointi käy mahdottomaksi, sillä esität niukasti tiedon jyväsiä. Et kerro, millaisia kilpirauhasarvosi olivat korvaushoitoa aloitettaessa. On mahdollista päätellä vain, että kilpirauhasvasta-aineesi ovat hivenen koholla.

Yleisin kilpirauhasen vajaatoiminnan syy on juuri autoimmuunitauti – elimistö muodostaa omia kudoksiaan kohtaan vasta-aineita, jotka aiheuttavat tulehdusreaktion, mikä sammuttaa tässä tapauksessa kilpirauhasen hormonituotannon. Autoimmuunitauteja tunnetaan rapiat 80, joista yhtä, autoimmuunipohjaista nivelreumaa, poden itse.

Koska Sinulla esiintyy kilpirauhasvasta-aineita, on todennäköistä, että sijaitset jossain kohtaa janalla, joka johtaa vajaatoimintaan. Todennäköisesti diagnoosisi pitää paikkansa, mitä en voi tietää ilman arvoja. Joskus kilpirauhasen toimintakokeet osoittautuvat ristiriitaisiksi, jolloin on mahdollista tehdä testit, joista on poistettu määritysmenetelmään liittyvät häiriötekijät. Mikäli nämäkin osoittavat käyttämälläsi Thyroxin-annoksella hormonipitoisuutesi normaaliksi, valtaosassa tapauksista oireesi eivät aiheudu kilpirauhasesta. On myös mahdollista, että pikkuhiljaa nostettu kilpirauhashormonitaso ei ole ehtinyt korjata oireita.

Mikäli todellisessa vajaatoiminnassa potilas kokee edelleen haittaavia oireita, on joskus mahdollista endokrinologin valvonnassa kokeilla yhdessä pitkävaikutteisen Thyroxinin kanssa lyhytvaikutteista hormonia. Sitä ei pidä koskaan käyttää ainoana hoitona. Hoitamiseen ei sovellu satunnainen aiheeseen itsensä vihkinyt muu lääkäri, joista joidenkin toimia Valvira on rajoittanut.

Lääketiede ei tunne alilämpöä kuin kylmäaltistuksessa (jäiden seassa avannossa tai ilman). Tällainen ”alilämpö” on toki jatkuessaan terveydelle vaarallista. Mikäli lämpö mitataan elintoimintojen keskeltä kehon sisältä (mitä ei kannata kotona yrittää), saataisiin luotettava arvo. Kainalolämmössä on monta muuttuvaa tekijää. Peräsuoli on jo parempi.

Tapauksessasi kilpirauhasta ei pidä leikata – eihän sinulla nyt syöpää tai mahdotonta struumaa ole. Ei ole järkeä käyttää eläinperäistä lääkettä, kun on olemassa puhdaskin valmiste.

Sinun tulee hakeutua kilpirauhasen päälle lääketieteellisesti ymmärtävän lääkärin vastaanotolle ja ottaa mukaan kaikki kilpirauhasarvosi ajalta ennen lääkityksen aloittamista ja sen jälkeen. Mikäli vajaatoiminnan diagnoosi on oikea, mitä pidän todennäköisenä, tulee hoito optimoida. Mikäli kaikkien mahdollisten tieteen tunnustamien kokeilujen jälkeen oireistosi ei korjaannu, pitää ymmärtää, että oireet voivat aiheutua muustakin. Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet ovat hyvin epäspesifisiä ja sopivat moneen sairauteen tai ihmisen psykofyysiseen kokonaisuuteen. Jos uuvahtaneelle tarjotaan kortisonia, anaboleja tai tyroksiinia, kyllä hän hetkellisesti hirnahtaa.

Julkaistu: 18.6.2018

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.