Apu

Kysy Kiminkiseltä: lapsen kaljuuntuminen

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Pojantyttäreni syntyi hiukset päässä. Vuoden vanhana hänellä oli kauniit kiharat hiukset. Noin vuoden ja 10 kuukauden ikäisenä hiukset lähtivät pois. Nyt hän on 4 vuotta 5 kuukautta vanha ja edelleen kalju. Onko mitään tehtävissä, että hiukset alkaisivat kasvaa? Muuten tyttö on ollut terve ja reipas.

Näytä vastaus

Vastaus:

Voin kuvitella huolesi. Voin kuvitella myös, että olet selvittänyt asiaa lukuisista lähteistä. Tilanne ei ole tullut eteeni lapsella, aikuisella kylläkin.

Ilmeisesti autoimmuunimekanismilla (puolustusjärjestelmämme suuttuu jostakin syystä ja alkaa tässä tapauksessa estää hiusten kehitystä) syntyvä kaljuuntuminen voi alkaa pälvikaljuisuutena ja levitä myöhemmin koko päänahan alueelle. Tilanteeseen voi liittyä myös kulmakarvojen ja silmäripsien lähteminen, mikä huonontaa ennustetta.

Soitin asiasta keskussairaalan ihotautilääkärille sekä Kuopion yliopistollisen sairaalan ihotautiklinikan ylilääkärille. Molemmat olivat samaa mieltä: koska kaljuuntuminen on kestänyt jo useita vuosia, sen spontaani paraneminen on melko epätodennäköistä.

Tepsivää hoitoa ei vaivaan tunneta lapsilla. Kuopion lääkäri kertoi saaneensa aikuisilla hyviä tuloksia kortisonin jättiannoksilla sarjahoitona annettuna. Lapsilla tämä ei tule kyseeseen mittavien haittojensa vuoksi. Hivenaine- ja lisäravinnepuolelta ei ole odotettavissa apua.

Julkaistu: 7.9.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.