Apu

Kysy Kiminkiseltä: kaulamakkara

Kysymys:

Olen 74-vuotias nainen, ja minulla on kaulassa ”makkaralenkki”. Televisio-ohjelmassa erä nuori nainen kertoi, että kilpirauhaslääkärin mukaan se todistaa kilpirauhashäiriöstä.

Minulla on valtava hikoiluoire päivittäin aamusta alkaen. Energia loppuu iltapäivällä. Diagnoosini on nivelpsoriasis. Oireita on monenlaisia, ja kurkku on usein turvoksissa. Kävely ei onnistu pitkälle, mutta pyörällä pääsen eteenpäin. Uupunut olo on yleisin oire. Jaloista on voima hukassa, ja on huimaava olo. Löydänkö kilpirauhastohtoria Kristiinankaupunki–Seinäjoki-akselilta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Suattaa löytyäkin – tarkoitat endokrinologia (ei endokriminologia), hormoniasioihin perehtynyttä tohtoria.

Kilpirauhasen vajaatoiminta, hypotyreoosi, on kuumentanut tunteita mediassa. Niinpä on paikallaan kerrata, mikä on tämän hetken tieto sairaudesta tieteen näkökulmasta.

Sairauksilla on sekä yhteisiä että spesifisiä oireita. Niinpä väsymys, painon nousu, alakulo, lihasärky ja jäykkyys voivat liittyä moneen vaivaan. Jokaisella näitä valittavalla ei voi olla hypotyreoosi.

Hypotyreoosi diagnosoidaan määrittämällä S-TSH ja S-T4v. Epäilyssä katsotaan myös kilpirauhasvasta-aineet, sillä taustalla on useimmiten autoimmuunitauti. Jos vasta-aineita todetaan, se tekee todennäköisemmäksi subkliinisen hypotyreoosin (TSH ns. harmaalla alueella) kehittymisen ennen pitkää vajaatoiminnaksi ja puoltaa oireisella lääkityksen aloittamista.

S-T3v:tä ei tarvita vajaatoiminnan etsimisessä. Ns. käänteis-T3:lle ei ole näyttöön perustuvaa tarvetta.

Laboratoriodiagnostiikkaa on maallikon vaikea ymmärtää, joten tulkinta pitää jättää asiantuntijoille. Se hormonitaso, jolla hypotyreoosipotilas voi hyvin, on jossain määrin yksilöllinen. TSH:ssa pyritään tasoon noin 1 mU/l. Eläinperäisiä kilpirauhasuutteita ei pidä käyttää vajaatoiminnan hoitoon. Kilpirauhasen hormonikorvaushoitoa ei pidä käyttää masennuksen, jaksamattomuuden tai liikapainon hoitoon, mikäli kilpirauhasarvot ovat normaalit.

Subkliinistä hypotyreoosia on hoidettava herkästi raskauden aikana. Lääkärin on pidettävä mielessä, että matala TSH voi joskus aiheutua aivolisäkeperäisestä syystä, jos myös T4v on matala. Tiedän myös, että on olemassa harvinaisia geenivirheitä, jotka voivat aiheuttaa hypotyreoosin, vaikka kilpirauhashormonitaso olisikin viitealueella. Johtotähtenä ovat potilaan oireet ja niiden suhteuttaminen hormonitasoihin ja tarvittaessa kokeiluluonteinen korvaushoito. Kyse on kuitenkin kokeilusta, joka pitää tarvittaessa vasteettomana purkaa. Joskus olen onnistunut saamaan todella tyytyväisiä potilaita. Kaikkea emme tiedä vielä hypotyreoosistakaan. Keskuudessamme on valitettavasti joitakin lääkäreitä, jotka puoskaroivat kilpirauhashormonilla ja kortisolilla. Tapauksesi tutkiminen lähtee perusterveydenhuollosta, mistä on tarvittaessa mahdollista konsultoida erikoissairaanhoidon endokrinologeja.

Kaulan turvotus voi olla struuman (suurentunut kilpirauhanen) oire. Kyse on yleensä ns. kyhmystruumasta, mihin ei tavallisesti liity hormonierityshäiriöitä. Toki vajaatoiminta saattaa kilpirauhasta suurentaa ja joskus myös Basedowin tauti, johon kuuluu kilpirauhasen liikatoiminta.

Pikkasen pullukoilla leideillä kaulalla, erityisesti soliskuopissa, esiintyy silmiinpistävää turpeutta, mikä liittyy ruoka-aikaan kotona viihtyneisyyteen.

Julkaistu: 20.4.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.