Apu

Kysy Kiminkiseltä: jalkaterien polyneuropatia

Kysymys:

Olen muuten terve 80-vuotias ukkeli, mutta jalat ovat ongelma. Diagnoosi kuuluu: jalkaterien polyneuropatia. Varpaiden jänteet ovat kireällä ja kipu polttavaa. Lääkitys on Lyrica 150 mg 2 kapselia päivässä. 

Onko vaivaan olemassa parannuskeinoa? Olisiko hieronnasta apua? Kävely sujuu vain lyhyen matkaa. Jalkojen pitäminen kylmässä vedessä auttaa. Onko mitään kansan suusta kuultua konstia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyseessä on yleensä molempia kinttuja koskeva ääreishermojen tai autonomisen hermoston sairaus – polyneuropatia (monen hermon sairaus), jonka syytä pitää etsiä hermoja vaurioittavien tekijöiden joukosta. Liipaisimella paistattelevat yleisimmin sokeritauti, alkoholi, kilpirauhasen vajaatoiminta ja B12-vitamiinin vaje. Harvemmin taustalla ovat raskasmetallit, liuottimet, solunsalpaajalääkkeet, nitrofurantoiini, Antabus, B6-vitamiini ja muutamat muut lääkkeet. Pahemmassa munuaisten vajaatoiminnassa polyneuropatiaa ilmoitetaan esiintyvän neljäsosalla potilaista. Kyseeseen voi tulla syöpäsairauden liitännäinen (paraneoplastinen ilmiö) tai harvinainen porfyria. Sitten tunnetaan vielä periytyviä polyneuropatioita, joiden esiintyvyys on luokkaa 1:2 500. Eikä tässäkään vielä kaikki: haurashermo-oireyhtymä, infektioihin liittyvät tilat, myelooma, vaskuliitit jne. 

Oireet kuvasit hyvin; neuropaattinen kipu tuottaa pistelyä, kihelmöintiä, tikkuilua, särkyä sekä lihasheikkoutta. 

Kun tällainen potilas osuu vastaanotolle, tutkitaan perusteellisessa terveydenhuollossa sokeriaineenvaihdunnan tila, pienen pieni verenkuva, kudostuhoa mittaavia kokeita (niin sanotut tulehduskokeet senkka ja Crp) sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toiminta. Tätä ennen potilas ristikuulustellaan perin juurin, sillä potilas on itse paras asiantuntija siinä, miltä hänestä henkilökohtaisesti tuntuu. Hän ei ole kylläkään paras asiantuntija siinä, mistä oireet ja tuntemukset aiheutuvat, joten siinä hommassa on lääkäristä toivottavasti hyötyä. Niin ja sitten vielä yksi asia: potilas tutkitaan ja kopeloidaan aistinvaraisesti ja käyttämällä sallittuja tutkimusvälineitä (kättä pidempää).

Diagnoosi varmistetaan ENMG:llä (ns. sähköhermotutkimus), jossa neurofysiologian erikoislääkäri tökkii neuloja jalkoihin, säätää vempaimiaan ja mumisee mennessään. 

Polyneuropatian syy ei aina selviä, kuten käy niin monen muunkin tilan ja alkoholiongelmaisen kohdalla lääketieteessä. Jos perusteellinen lääkäri ei saa syystä tolkkua, hän voi konsultoida erikoisen sairaanhoidon neurologia. Senkin jälkeen tuntemattomuuden usvaan pukeutuu neljäsosa polyneuropatiasta. Syytöntä on paha hoitaa, mutta syyllisiä senkin edestä panostamalla perussairauteen kuten sokeritautiin jne. 

Oireenmukainen hoito on neuropaattisen kivun (hermoperäisen kivun) hoitoa. Vika on hermokudoksessa. Siihen eivät pahemmin tehoa tavalliset tulehduskipulääkkeet eikä parasetamoli (se panadooli). Aina pitää kuitenkin muistaa, että yksittäinen potilas saattaa hyötyä lähes mistä tahansa. Tällaisella yksittäisen ihmisen kokemuksella ei ole tieteellistä eikä kansaterveydellistä merkitystä eikä se ole koskaan yleistettävissä, mihin törmää jatkuvasti uskomusmarkkinoinnissa ja lehtien palstoilla. 

Peruslääke on pienellä annoksella illalla annosteltava amitriptyliini tai nortriptyliini. Edesmennyt mummoni kieltäytyi aikoinaan topakasti tarjoamastani valmisteesta: ”En ota sitä pöhlöjen lääkettä”. Tällaisiin ennakkoluuloihin törmää edelleenkin. Kyseessä on perinteinen masennuksen hoitoon etenkin aiemmin käytetty lääke, mutta huomattavasti pienempänä annoksena. Kun saa potilaan motivoitua sen säännölliseen käyttöön ja pyytää arvion vasta puolen vuoden kuluttua, saa yleensä varsin myönteisen vastauksen. Jos kroonista kipua saa vuoden jänteellä lievitetyksi vaikkapa 40 prosentilla, voidaan tulosta pitää jo hyvänä. 

Vaihtoehtoisesti käytetään pregabaliinia kuten sinä. Se on oikein käytettynä erinomainen lääke. Huumehenkilöt käyttävät sitä päänsä sotkemiseen, sillä se potentoi muita puistokemistien suosimia valmisteita, siksi sillä voi olla kyseenalainen maine. Lyrica pitää aloittaa pienestä annoksesta (25 mg iltaisin), mistä sitä vähitellen tarvittaessa nostetaan. Käyttämäsi annos vaikuttaa ikääsi nähden sopivalta. 

Muita kokeilemisen arvoisia vaihtoehtoja ovat gabapentiini, venlafaksiini, duloksetiini ja karbamatsepiini. Täydelliseen oireettomuuteen lienee vaikeaa päästä. Tosin oireilu vaihtelee ajan funktiona. Maallikko-konsteista en ole perillä. Hieronnasta ei ole periaatteellista apua itse hermovaivaan, mutta voihan se tehdä muuten hyvää.

Julkaistu: 6.11.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.