Apu

Kysy Kiminkiseltä: hyytymisenestolääkitys

Kysy Kiminkiseltä: hyytymisenestolääkitys

Tapani Kiminkinen

Kysymys:

Olen 73-vuotias maalla yksin asuva mummo. Minulle määrättiin sydämen eteisvärinään Marevania. Eteisvärinä todettiin tavallisessa yleistarkastuksessa. Se ei ole aiheuttanut mitään havaittavia oireita, paitsi lievää hengenahdistusta kävellessä. Tulkitsin sen keuhkoista johtuvaksi, ennen kuin sain eteisvärinädiagnoosin. En kuitenkaan uskaltanut aloittaa Marevan-kuuria, koska ongelmani on ollut nuoresta lähtien herkästi alkava nenäverenvuoto ja saan todella helposti mustelmia.

Sitten määrättiin Pradaxa 110 mg x 2/pv, joka on helppokäyttöisempi maalla yksin asuvalle, koska ei tarvitse järjestää kyytiä verikokeisiin viikoittain tai monta kertaa viikossa. Pradaxan kanssa ei kuitenkaan saa käyttää Burana-särkylääkettä, jota olen käyttänyt yli 15 vuotta fibromyalgiaan ja nikamamadaltumista aiheutuviin selkäkipuihin sekä polvisärkyihin (kummassakin polvessa on proteesi).

Burana ei ole koskaan aiheuttanut minulle mitään ongelmia ja vaivoja tai vatsakipuja. Särkylääkkeistä se on ainut, joka auttaa kipuihini. Nyt lääkäri määräsi Panadolia Buranan tilalle. Panadol ei auta, vaan kivut ovat valtavat, eikä yöllä saa kivuilta nukuttua. Lääkäri lupasi, että voisin ehkä Pradaxa-kuurista huolimatta ottaa yhden Buranan päivässä. Olen nyt ottanut aamupäivällä yhden Burana 800 mg, jolla pärjään hyvin koko päivän. Yöksi riittää Panadol forte 1 g. Ellen ota Buranaa aamupäivällä, en pysty suoriutumaan kotitöistä (puiden ja  postin haku, siivous ja niin edelleen), saati jumppaamaan, pyöräilemään tai lenkkeilemään päivittäin.

Uusi oire Buranan lopettamisen jälkeen oli, etten juuri pysty kääntämään päätä kumpaankaan suuntaan, koska kääntämisestä aiheutuu niin valtava kipu niskaan. Oikealle kääntäminen on hieman helpompaa, mutta vasemmalle päätä ei pysty liikuttamaan lainkaan.

Onko Burana hengenvaarallinen Pradaxan kanssa syötynä mainituilla annoksilla? Ellei Buranaa saa ollenkaan syödä, onko olemassa vaihtoehtoinen tulehduskipulääke, kun Panadol ei kipuihin auta?

Näytä vastaus

Vastaus:

 

Kysymyksesi on arvokas monella tapaa. Et ole yksin liikenteessä – moni miettii samoja asioita.

Lähdetään tyvestä puuhun. Olen käsitellyt monet kerrat tällä palstalla eteisvärinää. Siinä sydämen eteiset supistelevät miten sattuu useita satoja kertoja minuutissa. Rytmihäiriö yleistyy iän myötä, sillä elämä tuo usein mukanaan kaikenlaista tautia ja sydäntä rasittavaa, yleisimpinä verenpaine- ja sepelvaltimotauti komplikaatioineen. Lihavuus ei ole tässäkään eduksi, tenuttelusta nyt puhumattakaan.

Kun eteiset värisevät, sydänpumpussa ei ole synkronia, jolloin sen toiminnasta puuttuu tehoja noin kolmanneksen verran. Sen voi joskus aistia rasituksen siedon heikentymisenä, joskin eteisvärinä on vanhemmiten melko usein oireeton sattumalöydös kuten sinulla.

Eteisvärinässä verta ei pumputa eteisistä jouhevasti kammioihin niin kuin pitäisi. Veri viipyy lokeroissa ja etenkin vasemman eteisen korvakkeessa tovin pidempään, ja sen vuoksi vaarana on hyytymisen mahdollisuus. Onnettomissa olosuhteissa hyytymä irtautuu ja vasen kammio huitaisee sen aivoihin meneviin valtimoihin. Seurauksena on usein varsin laaja aivoinfarkti, joka voi koitua kohtaloksi.

Juuri siksi eteisvärinä tulisi diagnosoida. Ongelmiksi tässä muodostuu joskus puuttuva oireisto ja se, että rytmi voi sekoilla vain silloin tällöin, mistä huolimatta hyytymän muodostumisen vaara on yhtä suuri. Aivo- ja Sydänliittojen Tunne pulssisi -hanke yrittää opettaa kansalaisia tunnustelemaan pulssiaan ja pääsemään eteisvärinän jäljille. Joskus harvoin nuorella iällä ja täysin tervesydämellisillä esiintyy eteisvärinää, jolloin hyytymän muodostumisen vaara on vähäinen. Laajojen tutkimusten pohjalta onkin tehty riskitaulukoita, jotka auttavat lääkäriä silloin, kun on päätettävä hyytymistä estävän lääkityksen aloittamisesta. Vastaava patteristo on käytettävissä vuotovaaran arvioimiseen. Iankaikkinen vaikeus on siinä, että koskaan ei voi täysin tietää yksittäisen ihmisen todellista riskiä. On pakko turvautua todennäköisyyksiin.

Hyytymän muodostumista voidaan estää lääkkeillä. Klassikko on vanha kunnon rotanmyrkky Marevan. Sen ongelmina ovat toistuvat verinäytteet, kapea hoitotaso, jonka ylläpitämien on joskus vaikeaa ja ravinnon ja useiden lääkkeiden vaikutus hoitotasoon. Marevanin vastavaikuttaja on K-vitamiini, jota on kasviksissa ja jota myös suolistobakteerit tuottavat. Monille on syntynyt sellainen väärä käsitys, ettei Marevanin kanssa voisi syödä kasviksia. Se ei pidä paikkaansa: kasvisten määrä ravinnossa vain ei saa vaihdella määrättömästi päivittäin. Monet antibiootit ovat arvaamattomia, sillä ne tappavat suolistosta K-vitamiinia tuottavia bakteereita, jolloin Marevanin teho voi lisääntyä. Siksi hoitotasoa on seurattava tiiviimmin, kun potilas saa kuurin, ja tarpeen se on muidenkin uusien lääkkeiden aloittamisen yhteydessä.

Sinulle on räätälöity Pradaxa, joka on uudempi ja huomattavasti kalliimpi kuin Marevan. Etuna siinä on helppous. Ei tarvita verikoeseurantaa, teho on aina taattu, jos tabletin nielaisee, eikä tarvitse tarkkailla sapuskaansa Marevanin lailla. Vastamyrkkyä, jota voitaisiin käyttää vuotojen yhteydessä, ei Pradaxalle ole, mutta ainakaan toistaiseksi tästä ei ole koitunut ongelmaa.

Entä onko tehoetua? Tällä hetkellä näyttää siltä, että sellaisilla potilailla, joilla Marevan pysyy kauniisti hoitotasolla, merkittävää tehoeroa ei ole uudemman lääkkeen hyväksi (kardiologi Pirjo Mustonen, Keski-Suomen Keskussairaala). Kuitenkin niillä, joilla Marevan-koe (INR) seilaa missä sattuu, on ehdottomasti siirryttävä uuteen lääkkeeseen. Keskeinen haaste on löytää ne potilaat, jotka tarvitsevat hoitoa!

Sitten asiaan. Burana ja muut tulehduskipulääkkeet vaikuttavat veren hyytymiseen toista kautta: ne lamaavat verihiutaleiden toimintaa. Kun käytetään Marevania tai uudempia lääkkeitä, jotka estävät hyytymistä, tulehduskipulääkkeet lisäävät omalla vaikutuksellaan vuodon vaaraa. Siksi niiden käyttöä ei voi suositella näiden lääkkeiden kanssa.

Kuinka suuri riski siis on? Ei sitä voi kukaan tietää. Mutta sen tiedän, että jos lääkäri on määrännyt vaikkapa Buranaa tässä yhteydessä ja tulee aivoverenvuoto, ei siitä kunnian kukko kiekaise.

Panadol on turvallinen lääke alle 3 gramman vuorokausiannoksena. Kuten olet huomannut, sen teho ei vain usein riitä. Tulehduskipulääkkeitä et voi käyttää. Sinun on neuvoteltava kipujesi hoidosta oman lääkärisi kanssa.

Ihan ilman vaihtoehtoja ei sentään olla. Jos apuja ei tule, on mahdollista konsultoida kivun hoitoon erikoistuneita lääkäreitä, ellei sen aiheuttajaa kyetä eliminoimaan.

Julkaistu: 17.4.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.