Terveys ja hyvinvointi
Kysy Kiminkiseltä: Hiustenlähtö häiritsee – mikä avuksi?
Julkaistu 26.1.2018
Apu

Kysymys:

Kiusanani on hiustenlähtö. Olen 85-vuotias nainen, ja hiustenlähtöä on ollut jo ainakin 10 vuotta. Hiukseni eivät silti harvene koskaan, vaan niitä kasvaa saman verran lisää. Olen joskus paniikissa, koska hiuksia on joka paikassa.

Olisiko syynä jokin lääke? Verenpainelääkkeenä on Diurex Mite 2,5 mg 1 tabletti päivässä, Amlodipin 5 mg 1/pv ja Metoprolol Orion 1,5/pv. Lisäksi on Thrombo ASS 100 yksi päivässä. Käytän monivitamiinia, D-vitamiinia ja joskus inkivääritabletteja.

Hiukset on pidettävä polkkatukkana, puolipitkänä ja suorana, koska käteni ei oikein nouse laittamaan. Mikä neuvoksi?

Tukkapulmainen

Vastaus:

Olen jo kauan sitten lopettanut intoilun potilaiden kanssa siitä, voisiko jokin lääke aiheuttaa heidän esille nostamiaan oireita. Elämässä lähes mikä tahansa on mahdollista. Mikäpä minä olen sanomaan, ettei lääke voisi yksittäisessä tapauksessa olla osasyynä tai selittämässä nyt vaikkapa hiustenlähtöä.

Tapauksessasi kaikkien kolmen verenpainelääkkeen haittavaikutuksissa ilmoitetaan, että erittäin harvinaisissa tapauksissa tämä on mahdollista. Listoilla puhutaan alopeciasta (pälvikalju) tai sitten varsinaisesta hiustenlähdöstä.

Karvaisuus todentuu yksilölliseksi ominaisuudeksi, ellei puhuta menneiden aikojen kilpaurheilusta. Silloin viaton nuori suomalaistyttö saattoi kohdata lähtövaatteen alla hiihtokilpailussa parinsa, jolla parrankasvu oli silmiinpistävää. Ei Suomi itsekään ollut dopingista vapaa vyöhyke, mutta yritettiin sitä kuitenkin nuorten tapauksessa sentään vähän hillitä kansallisen dopingohjelman maihin verrattuna.

Yksilöllisyys paljastuu asteikolla Kekkosen kalju – Tarmo Mannin pehko. Vastaavia eroja esiintyy naisillakin, joskin ehostuksen huijausta on vaikeampi havaita. Karvan kasvu noudattaa sykliä, jonka pituus lyhenee merkittävästi iän myötä. Kasvua seuraa lepovaihe. Joskus tämä voi korostua voimakkaan stressin, kuten synnytyksen, infektion tai vamman jälkeen. Kroonisempi lepovaiheen hiustenlähtö on tyypillisintä keski-ikäisillä naisilla, jolloin se on kohtalaista, harvoin voimakasta, mutta jatkuu useita vuosia (Anna Hannuksela-Svahn).

Hiukset ohenevat iän myötä, mikä aiheutuu sekä hiusten lukumäärän että läpimitan pienenemisestä. Perimä vaikuttaa hiusten määrään, kasvuun ja väriin enemmän kuin ravinto, hiusten hoito tai muut ulkoiset tekijät, vaikka rahanvaihtajien seireenikuorot koettavat meille muuta vakuuttaa.

Lääkkeiden osuus hiusten lähdön kokonaisuudessa on vähäinen, erittäin vaikeasti todennettavissa ja erotettavissa luonnollisista syistä. Todennäköisimmin sulkasatosi liittyy iän myötä kiihtyvään hiusten kasvun sykliin ja lyhyempään mittaan.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.