Apu

Kysy Kiminkiseltä: eturauhasvaivat

Julkaistu: 24.11.2016

Kysymys:

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen kertoo Studio55.fissä eturauhasesta. Katso video!

Näytä vastaus

Vastaus:

Mitä etua miehelle on eturauhasesta? Onko se tarkoitettu vain tasoitukseksi naisellista ylivoimaista sosiaalista kapasiteettia ja tunnettua viimeistä konstia vastaan. Saattaa olla, että siinäkin on perää, sillä eturauhaserite saattaa lopulta siemennesteen hedelmöittävään muotoon.

Eturauhanen (prostata) sijaitsee nimensä veroisesti edessä virtsarakon alapuolella, ja virtsaputki kulkee sen läpi. Se tuottaa prostataspesifistä antigeeniä (PSA), jota käytetään mittarina, joskin aika huonona sellaisena, eturauhasen sairauksissa. Eturauhassolut lisääntyvät miehen ikääntyessä, joten eturauhasella on taipumus kasvaa ja samalla myös PSA-arvojen kohota.

Kun eturauhanen vanhemmiten kasvaa, se alkaa painaa rakon pohjaa, häiritä rakkoa tyhjentävien lihasten toimintaa ja ahtauttaa sen läpi kulkevaa virtsaputkea. Lähes kaikilla eturauhanen kasvaa ja lähes puolet miehistä saa siitä koituvia kiusallisia oireita. Virallinen nimi vaivalle on hyvänlaatuinen eturauhasen liikakasvu.

Kun putki jää nalkkiin, luonnollisesti virtaus sen läpi heikkenee. Virtsaa pitää tarpeillaan vartoa, suihku ei lennä enää iloisesti paimenpojan yli, eikä vastatuuleen pidä mennä ruikkimaan. Virtsan lennättämiseksi pitää ponnistella, suihku saattaa pätkiä, ja voi jäädä tunne siitä, ettei rakko tyhjene kokonaan. Ääritilanteessa voi tulla kupla otsaan – suoranainen virtsaumpi, jolloin tulee kiire päivystykseen. Tyypillisimmillään tämä seuraa hilpeän ja kostean illanvieton takia, sillä alkoholi lisää tunnetusti virtsan eritystä ja on sillä toki muitakin vaikutuksia ainakin säätelypuolelle.

Kun pato on putkessa paikoillaan, rakko ei siis välttämättä tyhjene kunnolla, mistä voi seurata miehilläkin virtsatietulehdus. Jos pato on tosi tiukka, virtsarakon paine leviää virtsanjohtimia pitkin munuaisiin saakka, jolloin pitkään jatkuneessa tapauksessa munuaisten toiminta häiriintyy. Tämä tilanne saattaa kehittyä hyvinkin salakavalasti. Virtsalla pitää käydä usein etenkin yöaikaan, jolloin muutenkin virtsaneritys lisääntyy fysiologisesti. Kiusallinen oire on virtsaamispakon tunne ja suoranainen virtsan karkaaminen. Silloin tulee virtsaamista ajatellessa hillitön virtsaamisen tarve, jota voi olla mahdotonta pidätellä. Tiedän henkilökohtaisesti, että täyden virtsarakon kanssa ei ole syytä tankata autoa, vaan ensin on itse käytävä pusikossa tyhjennyksellä. Ovatpa housut joskus kastuneetkin, kun kaupungeissa ei aina pääse nopsasti hätäpissille.

Kun oireet ovat elämää liikaa haittaavia, on syytä poiketa lääkäriin. Ymmärtäväissävyisen keskustelun jälkeen lääkäri vetää rukkasen dominoivaan käteensä ja sipaisee rasvaa etusormeensa, minkä jälkeen hän työntää sen varovasti peräsuoleen (potilaan). Tämä tuseeraukseksi kutsuttu tutkimus kuuluu aina ja iankaikkisesti jokaisen virtsavaivoja valittavan miehen perustutkimuksiin. Jos sitä ei tehdä, tutkiminen on väärin suoritettu!

Lääkäri tunnustelee eturauhasta: onko siinä kiinteyttä, kyhmyjä, onko se suurentunut vai peräti arka. Jos tekee niin kipeää, että potilas ampaisee karkuun kuin telkkä pöntöstä, potee hän todennäköisimmin eturauhastulehdusta prostatovesikuliittia. Sille altistaa kylmettyminen – usein hirvimetsällä tauolla kylmällä kivellä istuminen. Prostatiitti on äärimmäisen harvoin bakteeriperäinen (koepalojen oton jälkeen se on mahdollista ja on silloin yleensä kuumeinen).

Tavallisen prostatiitin oireita ovat alavatsalla tuntuva jomottelu, joka voi säteillä nivusiin ja kilkuttimiin, tilapäiset virtsanheittovaikeudet ja joskus istuessa tuntuva täyteläisyyden tunne alapäässä. Tyypillisimmillään sen diagnoosi on helppo. PSA:ta ei pidä mennä laboratoriosta otattamaan, sillä tulehdus vapauttaa sitä vereen, ja kohonnut arvo voi herättää pelon pahemmastakin. Vaiva hoituu lämpimässä ja tarvittaessa tulehduskipulääkkeillä – erityisesti peräpuikoin, jotka tavoittavat kätevästi eturauhasen. Joskus eturauhasen ärtyminen kääntyy kroonisemmaksi vaivaksi, jolloin tarvitaan joskus pitkäaikaisempaa lääkehoitoa, osin samoja lääkkeitä kuin eturauhasen hyvänlaatuisessa likakasvussa ja joskus harvoin myös bakteeriperäisyyden poissulkemista eturauhasen hierontanäyttein.

Liikakasvua hoidetaan pääsääntöisesti lääkkein. Jos eturauhanen ei ole kovin suuri, käytetään valmistetta (alfasalpaajat), joka avaa rakon kaulaa ja rentouttaa alueen ja virtsaputken lihaksistoa. Teho saadaan nopeasti, ja se kestää vuosia. Haittoina saattaa esiintyä huimausta erityisesti pystyyn noustessa ja siemensyöksyn poisjääntiä. Tämä on alfutsosiinilla harvinaisempaa kuin tamsulosiinilla. Kun eturauhasen koko alkaa dominoida, on järkevää käyttää eturauhasta pienentävää lääkitystä (finasteridi, dutasteridi). Eihän se eturauhanen nyt yhdessä yössä pienene, joten vastetta pitää odotella puolisenkin vuotta. Lääkkeet ovat hyvin siedettyjä, mutta 5–19 prosentilla käyttäjistä voi esiintyä libidon heikkenemistä, ejakulaatio- ja erektiohäiriöitä. Merkkinä eturauhasen pienenemisestä PSA laskee noin 50 prosenttia, mikä ei tee eturauhasen seurantaa vaikeammaksi. Tämä vain täytyy ottaa lääkärin huomioon. Hyvin yleisesti käytetään molempia lääkkeitä samanaikaisesti, jolloin tehoa saadaan nopeammin. Markkinoilla on yhteisvalmiste. Itse käytän molempien ryhmien lääkkeitä erillisinä valmisteina, ja täytyy sanoa, että apua on ollut. Yksi vaihtoehto lievemmissä ja keskivaikeissa tapauksissa on pitkävaikutteinen erektiohäiriölääke, joskin sen käyttö kustantaa melkoisesti, mutta auttaa siis myös korren vahvistamisessa.

Mikäli tiheävirtsaisuus on hankalaa kahdesta lääkkeestä huolimatta ja rakko kuitenkin riittävästi tyhjenee, on mahdollista lisätä löylyä vielä yhdellä valmisteella, kauppanimeltään Betmiga, joka rentouttaa rakkoa sitä laajentaen. Olen saanut tällä valmisteella paljon tyytyväisiä potilaita.

Mikäli lääkkeet eivät lopultakaan tuo riittävää helpotusta, on siirryttävä urologille ja tartuttava kirurgiseen hoitoon. Puhutaan klassisesta eturauhasen höyläysleikkauksesta, joka sekin on kehittynyt. Se tehdään virtsaputken kautta eturauhasta pienentämällä. Siitä seuraa usein siemennesteen virtaaminen rakkoon päin orgasmin yhteydessä. Joskus voidaan poistaa koko eturauhanen silloin, jos se on kovin suuri. Laseria ja mikroaaltohoitoakin käytetään, mutta niistä puuttuvat pitkäaikaistulokset. En tiedä, mitä menetelmää professori Oravisto käytti heinäkuussa vuonna 1974 presidentti Urho Kekkoselle, mutta hyvin tyytyväiseltä hän vaikutti Suomen Kuvalehden kannessa Maarit Tyrkön legendaarisessa haastattelussa kommentein: ”Suomen huojentunein mies”.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.