Apu

Kysy Kiminkiseltä: eturauhastulehdus

Julkaistu: 20.1.2017

Kysymys:

Olen 68-vuotias ja saanut kroonisen eturauhastulehduksen talvipyöräilystä. Myöhemmin olen kylmettynyt pahasti avantouinnissa. Minulla on myös verenkiertohäiriö vyötäröstä alaspäin. Tarvitsen älyttömästi vaatetusta. Kova liikunta ja työt pitävät vaivat poissa. Parin tunnin päästä alkaa vilutus sekä eturauhas- ja kurkkukipuvaivat. Heikkeneekö vastuskyky muille vaivoille?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei. Vastaan toki laajemmin, sillä muuten palsta jäisi kovin kevyeksi. Olet huomannut sen, mikä on keskeistä: kova liikunta ja työt pitävät vaivat poissa. Lantion liikkuvuuden merkityksessä on vinha perä. Minulla on ollut ilo seurata manuaalisen hoidon mestarin Hannes Karppisen työtä parin vuosikymmenen ajan. Olen oivaltanut, miten tärkeä merkitys lantion syvien lihasten toiminnalla ja rentoudella on virtsaamisvaivoihin ja seksuaalisiin toimintoihin. Kun istumme päivät pääksytysten tietokoneita toljottaen tai auton ratissa, jäkkiintyvät syvät ja pinnallisetkin lihaksemme totaalisesti. Ei etukumarassa kyykkiminen ei tee hyvää tukirangallekaan: välilevyt pullottavat kohti selkäydintä, jolloin alkaa jalkoihin vihloa.

Lantion ketkuttelu etenkin selällään jalat ylös nostaen ja polvista suorahkoon kulmaan taivuttaen ja lonkista pyöritellen tekee kutaa syville lihaksille. Toinen hyvä liike on ottaa kevyt haara-asento jalkaterät vähän v-asennossa seisten ja alkaa pyörittää lantiota samalla alas painuen mutta selkä suorana kohti kyykkyä ja välillä lantion pyörimissuuntaa vaihtaen. Monet muistavat hulavanteen ja liikkeen.

Joidenkin eturauhanen on perso kylmälle. Jos vaiva on jo päällä, ei kannata enää urheilla. Olen ymmärtänyt, ettei säännöllinen avantouinti suinkaan pahasta ole. Pitää kuitenkin olla varovainen, jos on taipumus eturauhasen äksyilylle.

Siispä lantion ketkuttelua kehiin kaiken uhallakin. Syvät lihakset töihin ja paljon seksiä oman rakkaan kanssa. Kroonisessa eturauhastulehduksessa toistuvat ejakulaatiot koituvat eturauhallisen onneksi.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.