Apu

Kysy Kiminkiseltä: artroosi

Kysy Kiminkiseltä: artroosi

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Olen 78-vuotias nainen, jolla on kakkosluokan diabetes ja jolle on tehty pallolaajennus. Minulla on myös jatkuvasti korkea verenpaine. Kysymykseni on tämä: Minulla on koko kehossani pieniä kovettumia. Vaivani on todettu. Se on artroosi. Niskani on jäykkä ja siellä on kovia, isompia kyhmyjä. Ultratutkimuksessa nämä kaikki on todettu. Onko vaivoihini mitään tehtävissä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sinulla (saanen sinutella) on siis tyypin II sokeritauti. Silloin valtimorasvoittumataudin vaara on suuri, mitä todistaa se, että pallolaajennus on jo tehty ilmeisesti sepelvaltimoon. Verenpaine pitää saada kuriin!  Lähtökohtana on selvittää, mikä todellinen verenpainetasosi on. Se selviää kotimittauksilla.

Tapauksessasi haluaisin nähdä niin sanotun ambulatorisen verenpainemittauksen tuloksen. Siinä käsivarteesi kiinnitetty mittari määrittää tietyin välein verenpaineesi vuorokauden ajan. Saatujen tulosten perusteella on verenpaineesi saatettava suositusten mukaiseksi, tai on selvitettävä syy, miksi verenpaine ei mahdollisesti suostu laskemaan. Nyt on syytä ottaa yhteys hoitavaan lääkäriisi!

Artroosi tarkoittaa suomeksi nivelkulumaa, nivelrikkoa. Se aiheuttaa sorminivelten tapauksessa paksuuntumista, vääntymistä ja kangistumista. Sorminivelten seutuun saattaa tulla kyhmyröitä.

Muualla nivelrikko aiheuttaa nivelten liikelaajuuksien heikkenemistä, kipuja, liikutettaessa tuntuvaa rahinaa ja joskus isoissa nivelissä jopa paukkumista (lonkat, polvet, olkanivelet). Mikäli toimintakyky uhkaa mennä, on mahdollista korvata tuhoutunut nivel tekosellaisella.

Niska voi käydä jäykäksi ja ranka köyristyä. Selkärangan nivelissäkin todetaan lisääntynyttä luunmuodostusta, minkä tarkoituksena on korjata ylimääräistä liikkuvuutta, jota syntyy välilevyjen madaltuessa rappeuman yhteydessä. Nämä näkyvät röntgenkuvissa, mutta harvemmin tuntuvat kopeloimalla päällepäin.

On todettu, että kuvissa todetut rangan kulumamuutokset eivät korreloi potilaan tuntemiin oireisiin, joten rankakuvia tutkittaessa pitää luottaa enemmän potilaan oireisiin ja yleiseen toimintakykyyn.  

Kaikki kehossasi tuntemasi kovettumat eivät voi olla nivelrikosta johtuvia. Näin voi olla ainoastaan nivelten läheisyydessä. Jos muut kyhmyt ovat pitkäikäisiä eivätkä ne kasva kiihtyvästi, lienevät kyseessä tali/rasvapatit tai lihaskovettumat. Mikäli keholle ilmaantuu kova kasvava patti, on sen luonne selvitettävä pikaisesti pahanlaatuisen kasvaimen poissulkemiseksi.

Nivelrikkoa hoidetaan aktiivisesti liikkumalla, kuntouttamalla, apuvälineillä ja tarvittaessa muun muassa kipulääkkeillä ja leikkauksilla. Nivelrikon aiheuttamien luukyhmyjen estämiseksi ei ole olemassa keinoa.    

Julkaistu: 19.8.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.