Apu

Kysy Kiminkiseltä: alkoholismi

Kysymys:

Tunnustan, että olen alkoholisti, joka on juonut lähes päivittäin humalan kymmenen vuoden ajan, paitsi raskausaikana. Vasta nyt 41-vuotiaana veriarvot pumpsahtivat tappiin.

Paino on pudonnut 3 kiloa kahden viikon aikana (lähtöpaino 114 kg, pituus 173 cm), kun olen juonut vain kaksi kertaa viikossa ja syönyt terveellisesti. Jos jatkan tällä 5:2-linjalla, kauanko arviolta kestää, että maksa-arvot normalisoituvat? Vai vaatiiko se totaalista tipatonta, ja kuinka kauan se veisi?

Lääkärini arveli, että jos syy ei ole alkoholissa, seuraavaksi ultrataan maksa. En kyennyt tunnustamaan syyksi alkoholia, koska minulla on pienet lapset ja työ, jotka olen aina kyennyt hoitamaan, ja muuten elämä on hallinnassa.

Veriarvot saivat huolestumaan, ettei kroppa kestä. Yritän nyt saada 20 kiloa ylipainoa pois omatoimisesti, jos se itsessään korjaisi arvoja ja sulattaisi vatsarasvaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitos rehellisyydestä, mikä on ainoa oikea tie. Erityisesti itsensä pettäminen on typerää. Runsas alkoholin käyttö lihottaa, altistaa verenpainetaudille, aiheuttaa masennusta, liuottaa aivoja ja muuta hermokudosta, provosoi syöpää, kurittaa maksaa ja voi joskus poksauttaa myös haiman.

Maksakirroosia ei voi diagnosoida maksa-arvojen perusteella. Siinä maksasolut tuhoutuvat ja tilalle tulee sidekudosta, joten koko maksa voi lopulta olla yksi kiinteä möykky. Tyhjästä on paha nyhjäistä, minkä vuoksi maksakokeet voivat näyttää normaalia – ei ole enää riittävästi maksasoluja, mistä tuhoutumisen yhteydessä entsyymejä erittyisi. Maksakirroosi johtaa loppuvaiheessa usein maksasyöpään, mikä on harvoin parannettavissa. Maksakirroosi on mahdollista diagnosoida luotettavasti vain koepalalla.

Maksa-arvot voivat olla kertomallasi tavalla koholla pelkästään maksan rasvoittumisen yhteydessä, vaikka potilas ei käyttäisi alkoholia lainkaan. Rasvamaksa on lihomisepidemian seurauksena todella yleinen väestössä, ja siitä lähtee leveä tie metabolisen oireyhtymän kautta tyypin II diabetekseen, valtimoahtaumiin ja jopa masennukseen asti.

Tapauksessasi arvojen nousu liittyy epäilemättä alkoholiin ja sen kerrannaisvaikutuksiin. Olet huomannut heti edullisia vaikutuksia, kun olet pyrkinyt kaidalle tielle. Vaikka en ole ennustaja, rohkenen uskoa antamiesi tietojen perusteella, että Sinulla on vielä toivoa. Kun luovut alkoholista ja saat painosi suositusten mukaiseksi, uskon maksasi ja elimistösi fysiologian vielä palaavan terveelle uralle. Koska tunnustat olevasi alkoholisti, ainoa Sinulle sopiva tie on pidättäytyminen alkoholista kokonaan.

Maksa-arvosi palautuvat todennäköisesti tipattomalla elämäntavalla viitealueelle muutamassa kuukaudessa. Se on tietenkin hyvä, mutta kuten ymmärrät kertomastani, se ei silti välttämättä kerro koko totuutta maksan tilasta. Myös kirroositilassa oleva maksa voi joskus elpyä alkoholista luopumisen jälkeen, mutta valitettavasti prosessi voi jatkua hiljaisuudessa vuosia ja kehittyä vähitellen loppuvaiheen kirroosiksi ja maksasyöväksi.

En halua pelotella Sinua kauheuksilla, mutta totta pitää puhua. Raskaus- ja imetysaikasi ovat onneksi tuulettaneet maksaasi, ja pidän todennäköisenä, ettei kirroosiprosessi ole päässyt vielä ainakaan peruuttamattomasti alulle. Kannattaa siis todella jatkaa elämäntaparemonttia! Sinulla on paljon, mikä on arvokasta: pienet lapset, työ ja ties mitä muuta. Uskon sinun tiedostavan, mihin vaaka kääntyy.

Julkaistu: 13.4.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.