Apu

Kysy Kiminkiseltä: Aiheuttavatko beetasalpaajat hengenahdistusta?

KuvatFotolia
Julkaistu: 17.11.2017

Kysymys:

Aiheuttavatko beetasalpaajat hengenahdistusta? Kävellessäni hengitykseni vinkuu ja välillä puuskutan kuin iso paha susi.

Vastauksesta kiitollinen

Näytä vastaus

Vastaus:

Meillä on autonominen hermosto. Ei se kuitenkaan itsenäinen ole kuten ei Suomikaan Venäjän vallan aikana, vaan kyllä keskushermostolla on ­ainakin löyhä kontrolli siihen. 

Autonominen hermosto on toki tahdosta riippumaton. Se vaikuttaa sileään lihaksistoon, sydänlihaksen liikkeisiin ja rauhasten eritykseen ja on osallisena kaikissa elimistön säätelytoiminnoissa. Se jaetaan sympaattiseen ja para­sympaattiseen divisioonaan, jotka ovat toistensa vastavaikuttajia. Sympaattinen hermosto stimuloi ja parasympaattinen himmailee. Kyse on elimistöä uhkaaviin vaaroihin valmistautumisesta ja reagoimisesta (toimintamalleista fight or flight eli pelätä [tais­tella] ja paeta sekä eat and rest – syödä ja levätä). Sympaattisen hermoston välittäjäaineita ovat noradrenaliini ja para­sympaattisen asetyylikoliini. 

Sympaattisen hermoston ­aktivoituessa sydämen syke nousee ja iskutilavuus kasvaa, silmäterät laajenevat, adrenaliinin ja noradrenaliinin eritys lisämunuaisen ytimessä lisääntyy, kapillaarisuonet supistuvat, verenpaine kohoaa ja sokerinmuodostus maksassa kiihtyy. Myös keuhkoputket laajenevat. Formula-auto ja kuski ovat valmiina säntäämään matkaan punaisten valojen sammuessa. Kisan jälkeen parasympaattinen hermosto purkaa tilanteen pikkuhiljaa. 

Välittäjäaineille on kudoksissa tarttumakohtia, joita reseptoreiksi kutsutaan. Beetasalpaajat ovat sympaattisen hermoston beetareseptoreiden vaikutuksia eri kudoksissa ­estävä lääkeryhmä. Ne estävät noradrenaliinin ja adrenaliinin sitoutumisen beetareseptoriin, minkä vuoksi välittäjäaineiden vaikutukset estyvät. Siten syke ei kohoa yhtä helposti eikä sydämen supistusvoima kasva fyysisessä rasituksessa yhtä voimakkaasti kuin normaali­tilanteessa. Laskimosuonet laajenevat ja keuhkoputkien laajeneminen estyy.

Niinpä beetasalpaajat voivat aiheuttaa sydämen harvalyöntisyyttä. Ne voivat pahentaa epästabiilissa tilanteessa sydämen vajaatoimintaa, vaikka yhdistelmähoidossa ne ovat ­siinä potilaan ennustetta parantavia. Beetasalpaajat voivat aiheuttaa sydämen johtoratahäiriöitä etenkin, jos niissä ­

on valmiiksi vikaa. Ne voivat pahentaa alaraajojen verenkiertoa ahtauttavan valtimo­sairauden oireita ja provosoida astmaoireita siihen taipuvaisilla potilailla. Ne voivat aiheuttaa unihäiriöitä, väsymystä ja impotenssia, peittää diabeetikolla matalan verensokerin aiheuttamia oireita ja heikentää fyysistä suorituskykyä. 

Beetasalpaajia käytetään muun muassa sepelvaltimotaudissa, rytmihäiriöissä, migreenin estossa, glaukoomassa ja vähentämään maksakirroosipotilailla verenvuodon vaaraa ruokatorvikohjuista. Verenpainetaudin ensilinjan lääkkeinä niitä käytetään enää harvoin, mutta sitä useammin lääkeyhdistelmissä tarvittaessa. Niitä käytetään hillitsemään jännitysoireita ja itsesyntyistä vapinaa. 

Beetasalpaajia on erilaisia. On kehitetty niin sanottuja ­selektiivisiä salpaajia, joiden vaikutus kohdistuu tarkemmin haluttuun kohteeseen, jolloin voidaan vähentää muun muassa keuhkoputkien supistumisen mahdollisuutta. On olemassa myös verisuonia laajentava salpaaja, mikä soveltuu paremmin verenpainetautiin. Yleensä käytämme selektiivisiä salpaajia, mutta epäselektiiviset ovat parhaita vapinassa ja jännitysoireissa. 

Pitkä esipuhe oli tarpeen asian valaisemiseksi. Beetasalpaajat voivat aiheuttaa rasituksen siedon selvää heikke­nemistä etenkin annoksen ­kasvaessa. Ihminen alkaa ­puhallella, kun pulssi ei nouse tarvittavasti ruohonleikkurin perässä. Tilanne selviää tekemällä potilaalle rasitus-EKG-tutkimus. Jos pulssi ei nouse riittävästi, lääkitystä keven­netään tai jopa puretaan. Beetasalpaus ei paranna vakaa­oireisen sepelvaltimotaudin ennustetta eikä sydäninfarktinkaan jälkeen ennusteen paranemisesta ole näyttöä, jos tapahtumasta on yli vuosi ja jos ­vasen kammio pumppaa verta moitteettomasti (Mikko Syvänne). Niinpä lääkityksen kohtuuttomia haittoja ei tule sietää. 

Tapauksessasi lienee kyse ­kuvatusta tilanteesta, mutta myös keuhkoputket voivat ­supistella. Ääritilanteessa ­beetasalpauksen haitat voivat matkia kilpirauhasen vajaa­toimintaa, joten lääkärin tulee olla valppaana. Toisaalta pitää ymmärtää, että beetasalpaaja oikeassa paikassa toimii hyvänä renkinä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.