Apu

Kysy Kiminkiseltä: Aamuisin verenpaineeni on korkea, voiko se johtua näkemistäni painajaisunista?

Julkaistu: 24.7.2017

Kysymys:

Minulla on normaalisti hyvä verenpaine, mutta joskus aamulla heräämisen jälkeen mitattaessa yläpaine on 140. Voiko painajaisunien näkeminen vaikuttaa verenpaineeseen?

Näytä vastaus

Vastaus:

 

Verenpainemittauksen kultainen standardi on oikein toteutettu kotiseuranta. Käytä laadukasta olkavarsimittaria. 

Paine mitataan aamulla klo 6–9 ja illalla 18–21 kahdesti 1–2 minuutin välein 4–7 päivän ajan. Laske ja kirjaa joka päivä aamumittausten, iltamittausten sekä aamu- ja iltamittausten keskiarvot. Neljän päivän luvut riittävät hoidon arviointiin.

Mikäli paine on korkeampi aamulla kuin illalla, se voi viitata huonoon yöuneen, minkä taustalla on usein uniapnea. Sinänsä unien näkeminen kuuluu normaaliin unisykliin, jolloin ne eivät vaikuta aamupaineeseen. Jos taas painajaiset liittyvät johonkin sairaustilaan, voi sillä olla merkitystä paineen kannalta. Yksi tyypillinen aamupainetta kohottava tekijä on kosteanpuoleinen alkoholinkäyttö.

Mikäli elämäntapojen korjaamisella ei saavuteta painetavoitteita, tarvitaan lääkkeitä. On hyvä käyttää sellaisia pillereitä, joiden on tutkitusti osoitettu vähentävän ennenaikaisia kuolemia ja niihin johtavia tapahtumia kuten aivohalvauksia, valtimonkovettumatautia, sydämen vajaatoimintaa sekä munuaisten ja silmänpohjien vaurioitumista. 

Yhdellä valmisteella saadaan painetta alas keskimäärin 9/6 mmHg. Lääkkeet ovat periaatteessa yhtä tehokkaita, joskin niihin reagoidaan yksilöllisesti. Siksi valitaan lääke, jonka aamuannos riittää vaikutuksiltaan reippaasti seuraavaan aamuun asti. Jos lääkkeitä käyttävällä aamupaine on koholla, tulee niiden vaikutusaika tarkistaa.

Fysiologinen painetaso yläpaineen osalta on 90 ja 100 mmHg:n välillä. Tämä on päätelty luonnonkansoista. Niissä kulttuureissa ei liialla suolalla mässäillä. Suomalainen mies saa 16 ja nainen 12 kertaa enemmän natriumia kuin lääkäri määrää. Kun tähän lisätään lihomisepidemia, mikä siivittää II-tyypin sokeritaudin erittäin yleisen geeniperimän lentoon, ja soppaa hämmennetään vielä uniapnealla, vaatimattomalla liikkumisella ja reippaalla kännäämisellä, ei tässä yhtälössä kunnian kukko kansanterveydelle pahemmin kiekaise.

Todettu verenpainetauti pitää hoitaa ripeästi ja tehokkaasti eikä tyytyä puolinaisiin painetasoihin. Sama koskee sokeritautia ja verensokereita. 

Tehokkainta olisi omaksua liikunnallinen elämäntapa jo lapsena, jättää koskematta tupakkaan, käyttää alkoholia vastuullisesti ja syödä suositellusti. Näin parannettaisiin kansanterveyttä valtavasti. 

Mikä on sitten tavoiteltava verenpainetaso? Terveelle ja oireettomalle ihmiselle luonnonkansojen verenpainetasosta ei liene muuta haittaa kuin se, että sellaiset yksilöt tuppaavat elämään vanhoiksi. 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.