Apu

Jalkoja paleltaa, vaikka käytän villasukkia koko ajan – Mikä avuksi? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 24.11.2021

Kysymys:

Kun teen töitä, selkäni hikoilee ja paita kastuu. Toisaalta selkä on aina kylmä, sekä päivällä että yöllä. Myös jalat ovat niin kylmät, että aina täytyy pitää villasukkia, ja silti paleltaa. Mikä auttaisi tähän? Olen 75-vuotias mies.

Näytä vastaus

Vastaus:

Mooseksen kirjasta saatamme lukea: ”Otsasi hiessä sinun pitää syömän leipäsi.” Mietaa kuuluttaa samansuuntaisesti: ”Meidät on luotu tänne maailmaan töitä tekemään.” Vaikka puhutaan miten pehmeistä arvoista, elämysten ja vapaa-ajan merkityksestä, hukka meidät perii, jos aiomme aktiivisesti unohtaa osamme täällä Pohjantähden alla: ei tahtominen riitä, tehtävä, tehtävä on.

Ruumiillista työtä rivakasti tehdessä paidan tulee kastua. Se on elämän laki. Olet varmaan huomannut, että hermopäätteitä ja pintaverisuonitusta on aivan eri malliin sormenpäissä ja kasvoissa kuin selässä tai mahanahassa. Punastumme mieluummin poskiltamme kuin lapojen välistä. Selkänahan lämpötila ei poukkoile yhtä herkästi.

Jalkoihin taas on harvinaisen pitkä matka sydämestä, joka pumppaa niihin hapekasta verta. Vanhemmiten pitkissä putkissa voi syntyä mutkia matkaan pääasiassa valtimokovettumataudin vuoksi.

Kannattaa vetää tiukempaa pässinpökkimää jalkoihin ja pitää muutenkin itsensä lämpimänä.
Tapani Kiminkinen

Myös pitkissä hermoissa viestit pätkivät herkemmin, jolloin syntyy ­häiriöitä myös autonomisen hermoston toimintaan ja joskus polyneuropatiaakin. Virtsahappo kiteytyy helpommin viileässä, mikä tekee ymmärrettäväksi kihtikohtauksen mielipaikat ukko­varpaan tyvessä, jalkaterässä ja nilkassa.

Beetasalpaajalääkkeet, etukenossa epäselektiiviset sellaiset, voivat kylmätä ­jalkoja supistamalla verisuonia. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi kylmätä, mutta kokonaisvaltaisemmin (niin sanottu sisäinen kylmyys).

Kertaalleen on syytä perata kylmien ­jalkojen aiheuttajat lääkärin vastaanotolla. Saattaa hyvinkin olla, ettei mitään ihmeparannusta vaivaan löydy. Silloin kannattaa vetää tiukempaa pässinpökkimää jalkoihin ja pitää muutenkin itsensä lämpimänä. Itse olen huomannut, että pikku petihumppa saa kummasti veren kiertämään jalkoihin saakka.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.