Apu

Kuuloni on normaali, mutta korvissa soi – mikä avuksi, Apu-klinikka?

Julkaistu: 24.6.2020

Kysymys:

Korvissani kuulostaa siltä, että sirkat soittelisivat. Kuulo on muuten normaali. Mistä voi olla kyse? Olen 70-vuotias nainen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kenelle kellot soivat on Sam Woodin ohjaama elokuva vuodelta 1943. Se perustuu Ernest Hemingwayn romaaniin ja kertoo yhdysvaltalaisesta miehestä Espanjan sisällissodassa. Pääosissa nähdään Gary Cooper ja Ingrid Bergman.

Aasinsilta korvien soimiseen, tinnitukseen, saadaan menneiden aikojen kunnanlääkärin vastaanotolta, jossa oiretta valittaneelle potilaalle saattoi tohtori tokaista: ”Haudan huminaa, haudan huminaa.” Vastaus sisältää totta vähintään sen kuuluisan toisen puolen.

Kun sisäkorvan koneisto ikääntyy, voi asema kääntyä rinnakkaisohjelmalle. Lääketieteeksi asia ilmaistaan Lääkärin käsikirjassa Antti Aarnisalon sanoin: ”Tinnitus aiheutuu yleisimmin sisäkorvan vauriosta, joka johtaa kuulohermon itsetoiminnan lisääntymiseen ja aivoissa virheelliseen tulkintaan äänestä.”

Se liittyy usein kuulon heikkenemiseen riippumatta kuulovian aiheuttajasta. Yleensä taustalla on melu (työpaikka, musiikki, räjähde, ilotulite, laukaus).

Tinnituksella tarkoitetaan kuulohavaintoa, joka ei aiheudu ulkoisesta äänestä ja jonka vain potilas kuulee. Jos lääkärikin kuulee äänen, on vastaanottohuoneen patterit ilmattava, tai sitten potilaan elintoiminnot päästelevät sellaisia ääniä, jotka lääkärikin kuulee joko paljaalla korvalla tai stetoskoopilla.

Skitsofreniapsykoosille tunnusomaisia oireita ovat tunnistettavia lauseita sisältävät kuuloharhat, jotka kommentoivat potilaan tekemisiä. Psykoottiseen masennukseen voi liittyä joskus halventavia, syyttäviä ja vihjailevia kuuloharhoja.

Vanhalla iällä aivojen degeneraatio aiheuttaa kuuloharhoja, joita potilas ei yleensä kykene tunnistamaan hänestä itsestään lähteviksi. Ikäihmisellä psykoosi on harvinainen. Nämä kuullun ymmärtämättömyydet eivät ole tinnitusta.

Kerrot, että tinnitus kuuluu molemmissa korvissa. Perustutkimuksessa selvitetään, ettei sinulla ole tinnitusta aiheuttavia lääkkeitä, mikä on harvinaista. Nuoruudessani reumaan käytettiin niin suurta aspiriiniannosta, että korvissa alkoi soida.

Lääkäri kurkistaa korviisi, leikkii tovin ääniraudalla ja hoitaja tutkii kuulosi kopissa (audiometria). Tinnitukseen ei ole parantavaa hoitoa, mutta jäljellä olevaa kuuloa tulee suojella. Kuulokojetta tarvitsevilla vahvistettu ääni auttaa peittämään tinnituksen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.