Apu

Kummat ovat terveellisempiä, omenat vai sitrushedelmät? Apu-klinikka vastaa

KuvatFotolia
Julkaistu: 17.3.2021

Kysymys:

Rakastan sitrushedelmiä (appelsiineja, satsumia, klementiinejä, verigreippiä jne.) ja syön niitä loppu­syksystä kevääseen päivittäin. Mieheni taas narskuttaa mieluummin omenoi­ta. Hän syö ulkomaisetkin omenat kuorineen, mutta pesee ne toki ensin. Onko jommankumman suosikki selvästi terveellisempi?
Näytä vastaus

Vastaus:

Hauska kysymys, toivottavasti tämä ei ole ollut riidan siemen! Yleisesti voidaan sanoa, että hedelmien välillä on tosiaan pieniä eroja terveysvaikutuksissa. Yksi erottava tekijä on hiilihydraattimäärä. Banaani, persimoni ja viinirypäleet sisältävät hedelmistä eniten hiilihydraattia, mutta omenien ja sitrushedelmien välillä ei ole juuri eroa. Ne ovat yhtä hyviä tässä suhteessa.
Kuitupitoisuus on hieman parempi sitrushedelmissä. Kuorineen syödyssä omenassa on kuitua 1,6 g / 100 g , appelsiinissa 2,1 ja mandariinissa 1,9 g. Moni ajattelee, että omenan kova olemus ja kuori olisivat tae runsaasti kuidusta, mutta näin ei siis ole. Erot kuidun määrässä ovat kuitenkin hiuksenhienoja.
Sitrushedelmät voittavat omenat C-vitamiinipitoisuudessa. Omenassa on C-vitamiinia vain 5 mg / 100 g, kun taas appelsiinissa 51 mg / 100 g ja mandariinissa 41 mg / 100 g. Mandariinit, satsumat ja klementiinit ovat mainettaan parempia C-vitamiinin lähteitä, joten älkää aliarvioiko niitä!
Folaatti (B9-vitamiini) on yksi harvoja vitamiineja, joita suomalaiset saavat suosituksiin nähden niukasti. Omenassa on folaattia 2,5 mcg / 100 g, kun taas kaikissa sitrushedelmissä noin 3–10-kertainen määrä eli 15–26 mcg / 100 g. Myös suolan vastavaikuttajana toimivaa, terveyttä edistävää kaliumia on sitrushedelmissä enemmän, noin 1,5-kertainen määrä omenaan verrattuna.
Omena ja appelsiini sisältävät molemmat polyfenolien ryhmään kuuluvia terveyttä edistäviä aineita. Omenassa on kversetiiniä ja sitrushedelmissä hesperidiiniä. On mahdotonta sanoa, kumpi näistä on terveellisempää. Greippi reagoi joidenkin reseptilääkkeiden kanssa ja voi aiheuttaa haitallisia yhteisvaikutuksia. Mainitsemillasi muilla sitrushedelmillä ei tällaisia yhteisvaikutuksia juuri ole. Tärkeintä on, että molemmat syötte hedelmiä, mutta jos olisi pakko valita puolensa, äänestäisin sitrushedelmiä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.