Apu

Kuivat limakalvot: Ulkosynnyttimiä kutittaa, eikä seksi tunnu kivalta ilman liukuvoidetta – Kierukka vaihtoon? – Apu-klinikka vastaa

Synnytysten- ja naistentautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti

Julkaistu: 5.11.2020

Kysymys:

Minulla on ollut kaksi vuotta Kyleena-hormonikierukka. Viimeisen puolen vuoden aikana olen huomannut, että limakalvot ovat alkaneet tuntua ikävän kuivilta. Myös ulkosynnyttimiä kutittaa ja ”hankaa”, eikä seksi usein tunnu kivalta ilman liukuvoidetta. Uskon, että tilanne johtuu kierukasta. Otin sen ehkäisyn vuoksi ja olen siihen tyytyväinen tätä ikävää vaivaa lukuun ottamatta. Kannattaisiko poistaa kierukka vai hoitaa kuivuutta muuten? Olen nelikymppinen, enkä haluaisi kärsiä tällaisista vaivoista tässä iässä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hormonikierukasta vapautuu hyvin pieniä määriä hormoneja tasaiseen tahtiin. Vaikutukset ovat lähinnä paikallisia. Hyvin pieni osa hormonista päätyy verenkiertoon.

Limakalvojen kuivuminen hormonikierukan käyttäjillä ei ole mikään tyypillinen haittavaikutus. Siinä on kyllä suuriakin yksilöllisiä eroja, miten kukin reagoi hormoneihin.

Limakalvojen kuivumista alkaa esiintyä yhä useammalla iän myötä. Erilaisia oireita voi ilmaantua jo noin kymmenen vuotta ennen varsinaista vaihdevuosi-ikää. Oireesi eivät siis välttämättä liity kierukkaan. Jos olet siihen muuten tyytyväinen, kannattanee sinun pitää se.

Koska kysymyksessä on uusi oire, sinun kannattaisi käydä kertaalleen gynekologilla, joka voisi arvioida, onko limakalvojen oireilulle jotakin muuta syytä kuin hormonaalinen. Sellainen voi olla esimerkiksi ihottuma tai tulehdus. Mikäli mitään erityistä syytä ei löydy, voidaan kuivuutta hoitaa paikallisestrogeenivalmisteella.

Paikallisestrogeenia on saatavana emättimeen asetettavina tabletteina, puikkoina, voiteena ja emätinrenkaana. Tabletti- tai voidemuotoista paikallisestrogeenia voisit käyttää kahdesti viikossa iltaisin ennen nukkumaan menoa.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Katja Murtoniemi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.