Apu

Kivestä kolottaa, Kiminkinen!

Tapani Kiminkinen

KuvatJuhani Salonen

Kysymys:

Olen 50 vuotta täyttävä mies. Vaivanani on vasemman puolen kipu: varsinkin vasemmassa kiveksessä tuntuu lähes jatkuva jomotus ja kipu tai outo tunne. Keväällä kivekset ja alavatsa on ultrattu ja otettu magneettikuvat. Niiden perusteella kaiken pitäisi olla kunnossa. Viime syksynä olin paksusuolen ja mahalaukun tähystyksessä, ja ne olivat kunnossa. Vuonna 2015 leikattiin nivustyrä vasemmalta, mutta tyrää ei ilmeisesti ollutkaan, vaan poistettiin rasvapatti ja laitettiin 15 × 20 cm verkko nivuseen.

Varsinkin istuessa kiveskipu jatkuu, myös muissa asennoissa ja eritoten siemensyöksyn jälkeen kives on monta päivää kipeä. Itse kun tunnustelen ”kassia”, tuntuu, että vasemmalla olisi jotain ylimääräistä (ei kiveksessä, vaan kassissa). Virtsaaminen sujuu normaalisti, mutta siemensyksyssä olen huomannut, että ”lasti” ei lennä voimalla. Ärtyneen suolen oireyhtymääkin on epäilty, koska myös vasemmalla puolella kylkikaaren alapuolella on välillä kipuja.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ymmärrän, että tunnet syyllisyyttä siitä, että vaikka kuinka on tutkittu, on jäänyt epäselväksi, mistä kenkä puristaa. 

Perusteellisten selvitysten jälkeen on varmaa, että mitään vakavaa tuskin vaivasi takana piilee. Muniin voi säteillä klassinen eturauhasen ärtyminen. Sitä ei diagnosoida hilavitkuttimilla, vaan johdattelevilla kysymyksillä ja työntämällä rasvattu etusormi peräaukkoon ja eturauhanen tunnustelemalla. Jos kipua tulee siinä määrin, että potilas lähtee karkuun kuin telkkä pöntöstä, ei diagnoosista jää epäselvyyttä. Tietenkään eturauhasen ei aina tarvitse olla yhtä arka kopeloinnille. 

Munaskuihin voi heijastella vaivoja kireistä lantionpohjan syvistä lihaksista. Kun nykyihminen istuu tietokonepäätteellä ja pitkiä matkoja autossa, lantio jumittuu totaalisesti. Siitä voi aiheutua harmia niin virtsaamiseen kuin seksuaalitoimintoihinkin. Myönnän toki, että meillä satavuotiaassa Suomessa lantiotaan irtonaisesti keikutteleva mies leimataan vielä herkästi seksuaalisesti erilaiseksi tai naistennaurattajaksi. Silläkin uhalla terveydelle koituisi eduksi lantioittemme irtonaisempi liikkuvuus. Kun olimme Hannes Karppisen kanssa vieraina Puoli seitsemän -ohjelmassa, Hannes opetti Mikko Kekäläiselle, miten lantion syvät lihakset saavat kyytiä. Toimittaja oppi nopeasti. Odotan kommentteja hänen puolisoltaan.

Tyräleikkauksen yhteydessä sinulle on viritetty verkko vasempaan nivuseen. Kyllä siellä jonkinlaista tyrämateriaalia on ollut, sillä tuskin muuten vahvistusta olisi laitettu. Melko usein tyräleikkauksen jälkeen potilaalle ilmaantuu kiusallisia vaivoja, jotka muistuttavat kokemiasi –paitsi niitä, jotka yltävät vasempaan kylkikaareen tai vaikuttavat tuntemukseesi laakin lentoradasta. 

Tapanani on asettaa nivustyrän diagnoosiksi ohimovika (se tarkoittaa vanhemman kansan kielellä nivustyrää, nivunen – ohimo).

Usein kun tyrä pullahtaa erityisesti ponnistellessa, tyräportti on aluksi kipeä. Potilas kiiruhtaa päivystykseen toivoen pikaista leikkausta. Siihen ei pidä sokeasti ryhtyä, sillä kipu yleensä helpottaa parissa kuukaudessa. Vasta myöhemmin arvioidaan leikkaustarve. Kirurgit varoittelevat, että valitettavasti leikkauksesta jää melko usein kiusallisia vaivoja. Lieneekö sinullakin tästä kyse?

Julkaistu: 15.9.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.