Apu

Kipeä patti selässä ja reidessä – pitäisikö patit poistaa vai ei? Apu-klinikka vastaa

KuvatWavebreak Media ltd – Alamy – AOP
Julkaistu: 12.2.2022

Kysymys:

Etureidessäni ja selässäni on kovat 1–2 senttimetrin kokoiset patit. Ensin patti ilmestyi reiteen ja sitten ­selkään. Kivuttomat patit muuttuivat kaksi vuotta sitten kivuliaiksi. Kipu on usein sykkivää ja säteilee nivuseen. Selässä polttelee, särkee ja tuikkii. ­Myöhemmin tuli kutina. Terveyskeskus antoi vaihtoehdot: 1) ne on helppo poistaa, 2) ne ovat pehmytkudostiivistymiä, jotka voisi ultrata 3) ne ovat rasva­patteja, eikä niitä lähdetä kaivelemaan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Patti herättää pelkoa: voisiko se olla syöpää? Nopeasti kasvava kova patti imusolmukealueilla, kuten kaulalla, kainalossa ja nivusissa, on aina tutkittava nopeasti. Vaarattomia patteja ovat muun muassa rasvakasvaimet (lipooma) ja talipatit (epidermaalikysta, sarveisontelo, aterooma). Talipatti on nimenä harhaanjohtava, koska sarveisontelon sisältö on pääosin keratiinia eli samaa sarveis­ainetta, jota on ihon uloimmassa kerroksessa. Sen ovat erittäneet talirauhasen tiehyen sarveissolut (Kristiina Airola). Tyyppialueita ovat kasvot, pää, rintakehä, selkä ja sukuelimet. Talirauhasen tiehyen tukkeuma voi olla synnynnäinen tai vamman seurausta. Myös akne altistaa sille.

Sarveisontelo kasvaa hiljalleen. Etenkin niskassa ja selässä se tulehtuu usein. Iho alkaa punottaa, patti kasvaa ja sitä särkee sykkien. Muodostuu paise, joka hoituu puukon viillolla. Kun pattia painaa sen reunoilta lujasti, aseman vessalta haisevaa töhnää lentää joskus kattoon asti. Lääkäri oppii tätä viisaasti väistämään. Yleensä ei tarvita antibioottia. Onteloa ympäröi kapseli, jota ei saa pehmytkudoksessa näin poistetuksi. Jos patti uusii, se on leikattava myöhemmin kokonaan.

Tapauksessasi hyvänlaatuisuuden puolesta puhuu pitkä aika. Koska patit vaivaavat, ne kannattaa poistaa.
Tapani Kiminkinen

Lipooma on pehmeä lössykkä, joka voi kasvaa isoksikin. Kun tekee sen päälle viillon, se on helppo puristaa pois kokonaisena nättinä rasvamuodostumana, josta sanon usein potilaalle: ”Heitetäänkö pois vai vietkö kissalle?” Patologille ei selvää tapausta kehtaa lähettää.

Tapauksessasi hyvänlaatuisuuden puolesta puhuu pitkä aika. Koska patit vaivaavat, ne kannattaa poistaa. Talipatin tunnistaa vilkaisemalla ja tavallisen lipooman tunnustelemalla. Näissä tilanteissa leikkaisin suoraan. Jos heräisi epäily muusta, kuvantamista voi toki harrastaa. Toisaalta reipas poisto tarjoaa samalla sekä hoidon että diagnoosin, jos patti ei nyt kovin iso ja erikoinen ole.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.