Apu

Kiminkinen vastaa: Seisahtuiko sperman tuotanto eturauhaslääkkeen takia?

Julkaistu: 24.2.2017

Kysymys:

Olen eläkeukko. Minulla on lääkitys kakkostyypin diabetekseen ja verenpaineeseen. Nyt uutena juttuna olen syönyt kuukauden päivät Duodartia eturuhasen liikakasvuun. Oireet ovat jonkin verran helpottaneet, ja öinen vessassa juoksu on ehkä hieman rauhoittunut.

Nyt on kuitenkin ilmennyt ihan uusi asia, josta en tiedä, onko se hyväksi vai pahaksi. Sperman tuotanto on totaalisesti seis. Olisi kiva tietää, mitä tämä on. Urologi tutki minulta tuon alueen terveyskeskuksessa, ja koepalatkin otettiin, mutta mitään ylimääräisiä kasvannaisia ei onneksi löytynyt.

- Ihmettelevä ukko

Näytä vastaus

Vastaus:

Olen erityisen onnellinen kysymyksestäsi – en sen vuoksi, että ejakulaatiosi on Sinut jättänyt, vaan sen vuoksi, että opin taas jotakin uutta. 

Tiedän toki, että Duodart-lääkkeeseen liittyy kuvaamaasi ongelmaa, mutta sen taustasta olin väärillä jäljillä. Soitin luottourologilleni Raitasen Mikalle Seinäjoelle.

 

Duodart sisältää nimensä mukaisesti kahta lääkeainetta: dutasteridi estää testosteronin muuttumista aktiiviseksi ja sitä kautta pienentää liiaksi kasvanutta eturauhasta, tamsulosiini rentouttaa rakon kaulan sileää lihasta. Kysymyksesi käsittelee siis eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta aiheutuneiden oireiden lääkehoitoa. 

Tamsulosiini aiheuttaa Mika Raitasen mukaan noin 30 prosentille käyttäjistään ejakulaation puuttumisen (anejakulaatio) – toisin sanoen mälli ei lennä. Aiemmin ajateltiin sen suuntautuvan taakse vasemmalle rakkoon, mutta nyt tiedetään, että siemenrakkulat eivät kunnollisesti supistu, joten painetta ei kehity. 

Ejakulaation puuttuminen ei estä orgasmin tunnetta, mutta isäntä ihmettelee, kun putken päästä hönkäisee vain tupsaus höyryä. 

Markkinoilla on toinen tamsulosiinin tavoin vaikuttava lääkeaine alfutsosiini, jolla ei vastaavaa vaikutusta esiinny. Itse käytän dutasteridin ja alfutsosiinin yhdistelmää Mikan määräämänä. 

 Koska dutasteridi estää testosteronin muuttumista aktiiviseksi, se puolestaan saattaa joskus vaikuttaa libidoa heikentävästi. Arviot näistä vaikutuksista liikkuvat muutamassa prosentissa käyttäjistä. 

Vaivallesi on siis luonnollinen selitys. 

Jos kaipaat ejakulaatiota, vaihtoehto on olemassa. Se edellyttää dutasteridin ja alfutsosiinin napostelua eri pakkauksista. 

Vastaajana Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.