Apu

Kiminkinen vastaa: Miksi saunan jälkeen oksettaa?

Julkaistu: 30.3.2017

Kysymys:

Mistä kummasta johtuvat pahoinvointi ja oksentelu, jotka alkavat aina saunomisen ja melkein aina suihkussa käynnin jälkeen? Oireet ovat jatkuneet noin vuoden verran. 

Olen diabeetikko ja verenpainetautinen, ja kolesterolilääkityskin on. Kipulääkkeitä olen joutunut käyttämään melko paljon, varsinkin olkapääkipuun. Olkapää operoitiin alkuvuodesta ja sappileikkaus oli viime vuonna. Täytän pian 70. Pahoinvoinnin ja oksentelun takia paino on pudonnut noin 95 kiloon, mikä ei ole paha asia, mutta syy painonpudotukseen on ”outo juttu”. Voisiko johtua lääkkeestä? Mitä pitäisi tehdä?

Säännöllinen lääkitykseni on: Metforem 750 mg 1 kpl kolme kertaa päivässä, Actos 30 mg 1 kpl aamuisin, Budyreon 2 mg pistos kerran viikossa, Zanidip 10 mg 1 kpl aamuisin, Atacand Plus 32/12,5 mg 1 kpl aamuisin, Simvastatin 40 mg 1 kpl iltaisin, Tamsulosiinihydrokloridi 0,4 mg 1 kpl aamuisin. Lisäksi tarvittaessa Arcoxia 90 mg, Tradolan Retard 150 mg, Tramal 50 mg.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kevättä odottava vaari

"Sauna edustaa edelleen urheasti suomalaisuuden ydintä eikä sen terveysvaikuttavuudessakaan ilmene ongelmia, ellei kiukaassa takapuoltaan polta. 

Saunan näkökulmasta tuntuu epäoikeudenmukaiselta, että pahoinvointisi ilmaantuu aina sen jälkeen. Siihen on vaikea keksiä selitystä. Saunan lämpö laajentaa verisuonia, minkä vuoksi sepelvaltimotautinenkin voi huoletta kevyesti löylytellä.

Lämpötilan reilu laskeminen saunasta suihkuun mennessä yhdessä muutenkin tasaantuvan verenpaineen kanssa ja etenkin pystyasento laskevat usein reippaasti verenpainetta niin, että pyörryttävän olon todennäköisyys lisääntyy. Huomaan sen itsekin. Tällöin on hakeuduttava kiireen vilkkaa istumaan. Kertomani mekanismi saattaa olla yhteydessä kokemaasi pahoinvointiin saunomiseen yhteydessä. Myös käyttämäsi Tamsulosiini voi aiheuttaa huimausta pystyasennossa.

Todennäköisesti pahoinvointisi ja laihtumisesi varsinainen syy piilee lääkityksessäsi – tämä sillä oletuksella, että Sinulle on oireesi vuoksi tehty ruokatorven ja vatsalaukun tähystys.

Jos tähystyksessä ei ole löytynyt selitystä oireellesi, tsuumaisin näkökenttäni sokeritautilääkkeisiisi.

Ensimmäiseksi haluaisin tietää pistettävästä inkretiinimimeetistä Bydureonista: yhdistyykö oireesi pistoshoidon aloittamiseen? Kyseinen valmiste on Sinulle aivan erinomainen, mutta sen vaikutusmekanismiin kuuluu kylläisyyden tunne ja joskus suoranainen pahoinvointi, jopa oksentelu. Valitettavasti näiden haittojen vuoksi aivan kaikki potilaat eivät kykene tätä sinänsä erinomaista lääkettä käyttämään, jolloin pitää etsiä vaihtoehto. 

Metforemiin voi joskus liittyä pahoinvointia, mutta todennäköisesti olet tätä klassikkolääkettä käyttänyt jo pitkään. 

Toivottavasti otat vain tarpeen yllättäessä kipulääkkeitä. Tradolan/Tramal ovat toisen linjan lääkkeinä ongelmallisia muun muassa riippuvuusriskin vuoksi ja voivat aiheuttaa pahoinvointiakin. 

Pitkään jatkuneeseen sokeritautiin liittyy komplikaatioiden vaara silloin, jos sokeritasapaino ei ole ollut hyvä. Tällöin sokeria tarttuu valkuaisrakenteisiin silmänpohjissa, munuaisissa ja hermoissa. Myös autonominen hermosto saattaa vaurioitua, jolloin vatsalaukun tyhjeneminen voi häiriintyä (gastro-pareesi). Tilanne on silloin kuitenkin erilainen ja painottuu vatsan vetovaikeuteen aterioiden jälkeen. Tapauksessasi haluan varmistaa, että vatsalaukun tähystys on suoritettu. Tämän jälkeen diabeteslääkityksestä on syytä neuvotella oman lääkärisi kanssa."

Vastaajana Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.