Terveys ja hyvinvointi
Tuntuu, kuin laiva kääntyisi vasemmalle – Mistä outo huimaus voi johtua?
Julkaistu 13.9.2023
Apu

Kysymys:

Minulla on ollut viikon pientä huimausta. Se on jatkuvaa, mutta ei kokoaikaista. Makuulla tuntuu kuin laiva kääntyisi vasemmalle. Kun esimerkiksi siivoan, sitä ei tunnu. Kävellessä tuntuu, että vetää vasemmalle päin. Vasen korvani on ollut tukossa jo aika kauan, mutta myös niskani on jumissa ja kipeä. Voiko tämä huimaus johtua korvasta tai niskasta? Huimaus ei ole kovin voimakasta, mutta se on inhottavaa etenkin, kun yrittää nukkua. Olen alle 30-vuotias nainen.

Vastaus:

Lääkäri ei voi tehdä diagnoosia tutkimatta potilasta. Vaikka oireesi voivat hyvinkin aiheutua kuvaamistasi syistä, Sinulle pitää tehdä vastaanotolla neurologinen perustutkimus. Korva tulee tarkastaa ja sitä todennäköisesti tukkiva vaikku poistaa, jolloin kuulosi kokee ihmeparantumisen.

Niskasi jumitus kaipaa fysioterapeutin suorittamaa kartoitusta ja hänen määräämäänsä treeniä. Jos lääkärin tutkimus edellyttää ja oire jatkuu, pää voidaan ­tutkia magneettikuvauksessa.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.