Terveys ja hyvinvointi
Hiuksia lähtee, ja päänahassa on näppylöitä – Mistä on kyse? Apu-klinikka vastaa
Julkaistu 15.4.2022
Apu

Kysymys:

Minulta on jo pidempään lähtenyt hiuksia toiselta puolelta päätä. Mitään varsinaista kaljua läikkää ei ole, mutta on pienempiä kohtia, joissa hiuksia ei ole. Iho tuntuu aralta, ja siinä on pieniä näppylöitä. Olen kokeillut kortisonikuureja ja Nizoralia tuloksetta. Laboratoriokokeessa tumavasta-aineet olivat positiiviset jo neljä vuotta sitten, ja nyt S -ANA-Ty-kokeen tulos oli: DFS70-vasta-aineet vahvasti positiiviset, muut vasta-aineet negatiiviset. Lääkäri arveli, että tämä on atopiaa, mutta voisiko se olla sittenkin alopeciaa?

Vastaus:

Tumavasta-aineita käytetään sidekudossairauksien seulontatutkimuksena oireisilla potilailla. Menetelmä tunnistaa joskus myös sellaisia vasta-aineita, jotka eivät välttämättä liity seulottuun sairauteen. DFS70-vasta-aineet tunnistavat näitä. Ne ovat yleisiä väestössä, ja niitä esiintyy sekä terveillä että sidekudos­sairailla. Jos ihminen on oireeton ja muut vasta-aineet ovat negatiivisia, sidekudossairaus on epätodennäköinen.

Keskeistä on erottaa, onko hiustenlähtö tasaista vai läiskäistä ja onko päänahan iho terve. Pälvikaljun (alopecia areata) erottaa lopulta helposti: viikkojen aikana kehittyy karvattomia läiskiä, jotka eivät hilseile eivätkä punoita. Taudin laaja-­alaisessa muodossa voivat lähteä myös kulmakarvat, silmäripset ja parta. Kyseessä on autoimmuunitauti, jota esiintyy noin 2 prosentilla väestöstä. Se voi kytkeytyä atopiaan, keliakiaan tai kilpi­rauhastulehdukseen, ja siihen voi liittyä kynsimuutoksia.

Sinulla hiuksia on lähtenyt vain toiselta puolelta, mikä sopii huonosti yleisimpiin hiustenlähdön aiheuttajiin. Koska iho tuntuu aralta ja siinä on pieniä näppylöitä, oireet viittaavat ihosairauteen, kuten silsaan. Tumavasta-aineillasi tai atopialla tuskin on tämän asian kanssa tekemistä. Jos tilanne mietityttää, kannattaa poiketa ihotautilääkärin pakeilla.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehde

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.