Apu Terveys

Kuuloni on heikentynyt, mutta en ole innostunut kuulokojeesta – Pitäisikö se hankkia? Mitä hyötyä siitä on? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 24.11.2022

Kysymys:

Kuuloni on alentunut, ja minulle on ehdotettu kuulokojetta. En ole kovin innostunut ajatuksesta, mutta pitäisikö minun hankkia koje? Kuinka paljon hyötyä siitä on?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuulokoje on huonokuuloiselle tärkeä henkilökohtainen apuväline, joka auttaa kuulemista ja avartaa äänimaailmaa ympäristön äänillä. Kuulokoje helpottaa keskustelua, itsenäistä asioiden hoitamista sekä erilaisista kulttuuritapahtumista ja luonnon äänistä nauttimista.

Kuulokoje ei kuitenkaan palauta kuuloa entiselleen, vaan vahvistaa heikentyneitä ääniä ja auttaa kuulemista vaativissa tilanteissa. Kuulokojeen käyttö vahvistaa ikääntyneen mahdollisuuksia osallistua ja olla aktiivinen. Kojeen käyttö tukee sosiaalista toimintaa ja siten myös kognitiota ja aivoterveyttä.

Kuulontutkimukset tehdään useimmiten sairaalassa, jossa selvitetään kuulon heikkenemisen syy ja apuvälineiden tarve. Kojeen sovitus tehdään sairaaloiden kuuloasemilla, kuulokeskuksissa tai maksusitoumuksella yksityisellä sektorilla. Tällöin kuulokojeen saa maksutta käyttöönsä. Kuulokojeen voi hankkia myös suoraan yksityiseltä palveluntuottajalta, jolloin asiakas maksaa kaikki kustannukset itse. Kela korvaa kuitenkin osan lääkäri- ja tutkimuskuluista.

Kuulokoje valitaan yksilöllisesti, ja valintaan vaikuttavat muun muassa kuulon taso, kuulokojeesta saatava hyöty ja asiakkaan motivaatio kojeen käyttöön. Myös harrastukset ja aktiviteetit sekä kyky käsitellä ja hoitaa pienikokoista kuulokojetta vaikuttavat valintaan. Kuulo­kojesovituksessa koje säädetään aina yksilöllisesti käyttäjänsä kuulo­käyrän mukaisesti. Sen lisäksi kojetta voidaan hienosäätää käyttäjän toivomusten ja tarpeiden mukaan.

Yleisin kuulokojemalli on korvantauskoje. Se asetetaan korvalehden taakse ja kojeen vahvistama ääni siirretään korvaan. Tällaisessa kojeessa (RITE tai RIC) vahvistettava ääni johdetaan kuuloke­johdon ja korvakäytävässä olevan kuulokkeen kautta korvaan. Kuuloke on sijoitettu tipin eli sovitteen tai yksilöllisesti valmistetun mikrokorvakappaleen sisään.

Korvakäytäväkoje taas asetetaan korva­käytävään. Kojeen koneisto on ­kuorikossa, joka on valmistettu asiakkaan korvasta otetun mallin mukaan.

Jos kuulokojeesta ei saa enää riittävää hyötyä puheentunnistuksessa, voidaan harkita myös sisäkorvaistutekuntoutusta. Sisäkorvaistute eli sisäkorvaimplantti on leikkauksessa asetettava kuuloapuväline henkilöille, joille vahvinkaan akustinen kuulokoje ei enää tuo riittävää apua kuulemiseen. Istutejärjestelmä koostuu ulkoisista osista ja leikkauksessa asetettavista sisäisistä osista.

Pelkkänä korvana

Kysymyksiin vastasivat Kuuloliiton asiantuntijat Johanna Juola ja Tiina Ahonen. Kuuloliitto ry on sosiaali- ja terveysalan kansalaisjärjestö, jonka toiminnan tavoitteena on kuulovammaisille esteetön ja saavutettava yhteiskunta. Kuuloliitto edistää yhdessä jäsenyhdistystensä kanssa kuulovammaisten asemaa, tuottaa tietoa kuulosta ja kuulo­vammaisuudesta sekä järjestää monipuolista toimintaa kaikenikäisille.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Lähetä kysymyksesi Apu-klinikan sivulla
  • Voit myös lähettää kysymyksesi myös sähköpostilla: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.