Apu

Häpyhuulen rauhasen jatkuva tulehdus vaivaa – Auttaako antibiootti vai tarvitaanko leikkaus? – Apu-klinikka vastaa

Synnytysten- ja naistentautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti

KuvatAll Over Press
Julkaistu: 18.7.2020

Kysymys:

Olen 37-vuotias nainen. Ongelmani on pienen häpyhuulen Bartholinin rauhasen jatkuva tulehdus. Ensin rauhanen turpoaa rypäleen kokoiseksi ja alkaa kipuilemaan ja räjähtää, kun on oikea aika. Auttaako tähän antibioottikuuri vai pitääkö rauhanen aina avata? Entä olisiko siitä haittaa vai hyötyä, jos rauhanen leikattaisiin pois?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaivasi on gynekologille varsin tuttu. Päivystyksessä tapaamme usein potilaita, joilla on Bartholinin rauhasen tulehdus. Akuutin tulehduksen tärkein hoito on märkivän rauhasen avaus ja huuhtelu.

Usein haavaan laitetaan kumiliuska, antibakteerinen taitos tai tarkoitukseen erityisesti tarkoitettu katetri pitämään haavaa auki muutaman päivän, jotta märkä pääsisi poistumaan paiseesta.

Jos Bartholinin rauhasen tulehdukseen liittyy kuumeilua, tulehdus on levinnyt viereisiin kudoksiin tai verikokeessa todetaan tulehdusarvo CRP:n kohoamista, aloitetaan antibioottihoito. Joskus tarvitaan sairaalahoitoa ja suonensisäistä antibioottihoitoa. Alkavaa tulehdusta voidaan hoitaa pelkästään antibiootilla, mutta useimmiten tilanne etenee paiseeksi.

Sukupuolitautinäyte ja koepala

Tarvittaessa pitäisi muistaa kontrolloida sukupuolitautinäytteet. Lisäksi huonosti paranevista haavoista ja tulehduksista pitäisi ottaa koepala pahanlaatuisten muutosten poissulkemiseksi.

Yleensä isojen häpyhuulten takaosassa sijaitseva rauhanen ei ole tunnettavissa. Rauhasen tiehyen aukko avautuu suurten häpyhuulten takaosan pinnalle. Bartholinin rauhanen tuottaa limaa, joka kosteuttaa häpyhuulia ja emättimen aukkoa. Jos rauhasen tiehyt tukkeutuu syystä tai toisesta, rauhanen tulehtuu.

Jos Bartholinin rauhanen tulehtuu toistuvasti, se voidaan poistaa kirurgisesti, kun akuutti tulehdus on hoidettu. Hyötynä on, että toistuvat tulehdukset loppuvat. Haittana voi olla jokin toimenpiteeseen liittyvä komplikaatio, kuten verenvuoto leikkauksessa tai leikkaushaavan tulehtuminen operaation jälkeen. Pitkäaikaishaittoja ei minulle ole kliinisessä työssä tullut vastaan.

Poistetun Bartholinin rauhasen puuttuminen ei yleensä aiheuta tai pahenna emättimen tai ulkosynnyttimien kuivumista. Tarvittaessa tätä ongelmaa voitaisiin hoitaa paikallisestrogeenilla.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Katja Murtoniemi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede

Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka

Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse

”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.