Apu

Eturauhasen liikakasvuun sain lääkityksen – Nyt muisti on huonontunut – Olisiko joku toinen lääke parempi? – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 9.5.2021

Kysymys:

Olen 69-vuotias mies. Urologi määräsi eturauhasen liika­kasvuun 3,5 vuotta sitten Xatral 10 mg. Vuosi käytön jälkeen muistini alkoi vähitellen huonontua. Tuli unohtelua, paluuta hakemaan asioita, sanojen ­etsimistä ja unohduksia, kun kertomiseen tuli keskeytys. Pyöräkin jäi kaupan eteen. Myös verenpaineeni on laskenut. Sepelvaltimotautia on molemmissa sukuhaaroissa. Löytyisikö gluteenitonta ja maidotonta korvaavaa lääkettä, joka ei olisi antikolinerginen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksesi todentaa, miten vaikea aihe on ja miten herkästi seuraa väärin­ymmärryksiä. Alfutsosiini (Xatral) on alfa1-reseptorin salpaaja. Adrenoresep­torit ovat rauhassolujen sekä sileä- ja sydänlihassolujen kalvoproteiineihin kuuluvia reseptoreita, joihin sitoutumalla sympaattisen hermoston välittäjäaineet adrenaliini ja noradrenaliini ­vaikuttavat solujen toimintaan. Silloin verenpaine nousee, silmäterät ja keuhkoputket laajenevat, ja sydämen syke nopeutuu. Sitä tarvitaan pakoreaktiossa.

Adrenoreseptoreita on yhdeksän ­tyyppiä (alfa- ja beetareseptorit alatyyppeineen). Lääkeaineet voivat vaikuttaa selektiivisesti vain joihinkin reseptoreihin, jolloin voidaan välttää niiden vaikutuksia epätarkoituksenmukaisten reseptoreiden kautta. Alfareseptorinsalpaajat kiinnittyvät sellaisiin reseptoreihin, joilla pyritään estämään adrenaliinin ja noradrenaliinin vaikutuksia toivotuissa elimissä. Pako­reaktiossa ei tunnetusti ehdi tarpeille. Niinpä sen vastainen toiminta rentouttaa virtsaamissysteemiä, Xatralin tapauksessa rakon kaulaa ja virtsaputkea, mikä helpottaa virtsaamista.

Xatral ei estä muistitoimintoja

Pakkaa sekoittaa autonomisen hermoston parasympaattinen osa, jonka välittäjäaineena toimii asetyylikoliini. Se välittää reseptoreidensa kautta pakoreaktiolle vastakkaista palautumista. Huilatessa ehtii hyvin laskea laulellen vesiä. Liika­-aktiivista virtsaamista pyritään suitsimaan asetyylikoliinin toimintaa estävillä lääkkeillä (antikolinergi), jotka tavallaan matkivat pakoreaktion aikaista tilannetta, jolloin ei siis ehdi pissalle.

Asetyylikoliinin välittämää toimintaa sanotaan kolinergiseksi ja sitä vastustavaa antikolinergiseksi. Muistia pidetään hermostollisesti kolinergisenä, joten sen vastainen lääkitys voi aiheuttaa kysyjän kuvaamia muistin ongelmia etenkin muistisairailla. Antikolinergeillä on ­lukuisia muitakin haittoja, joten sitä lääke­ryhmää pyritään välttämään.

Xatral ei ole antikolinergi, eikä se estä muistitoimintoja. Mekanisminsa varaisesti se voi laskea verenpainetta etenkin pystyyn noustessa (heitehuimaus). Vaikka lääke vaikuttaa kaikkiin kolmeen alfa1­-reseptoriin, sen vaikutus kohdistuu melko hyvin virtsaelimiin.

Gluteiinia en tiedä käytettävän lääketablettien valmistuksessa. Xatral ei sisällä laktoosia. Laktoosi on erinomainen sidosaine, joten sitä käytetään monien lääkkeiden aineosana. Määrät ovat hyvin pieniä, joten lääketieteellisesti on vaikea perustella sen aiheuttavan oireita tavanomaisessa tapauksessa.

Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.