Apu

Endometrioosi ja adenomyoosi poistettiin leikkauksella ja oireet katosivat – Voiko vaiva uusiutua? – Apu-klinikka

Synnytysten- ja naistentautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 7.10.2020

Kysymys:

Minulta poistettiin kaksi vuotta sitten leikkauksessa endometrioosia ja adenomyoosia. Vointini on hyvä, eikä oireita ole enää ollut. Voinko huokaista helpotuksesta, eli onko vaaraa, että nämä alkavat vaivata uudelleen? Olen 55-vuotias nainen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Endometrioosilla tarkoitetaan tautia, jossa endometriumin eli kohdun limakalvon kaltaista kudosta on muualla elimistössä, yleensä vatsaontelossa. Tavallisimmin sitä esiintyy vatsaontelon pinnoilla ja munasarjoissa. Tauti määritellään myös esiintymispaikan mukaan: puhutaan pinnallisesta ja syvästä endometrioosista.

Pinnalliset endometrioosipesäkkeet voivat sijaita esimerkiksi kohdun pinnalla ja kohdun takana pikkulantiossa. Syvät pesäkkeet puolestaan sijaitsevat tyypillisesti kohdun takana olevissa kannatinsiteissä, peräsuolen ja emättimen välisessä seinämässä, suolessa tai virtsarakossa.

Endometrioosi on estrogeeniriippuvaista kudosta. Se reagoi munasarjojen tuottamaan estrogeeniin samalla tavalla kuin kohdun limakalvo eli kuukautiskierron alkupuolella kasvaa ja lopussa vuotaa.

Nämä muutokset aiheuttavat ympäristöönsä tulehdustilan, joka voi aiheuttaa kovaakin kipua kuukautisten lähestyessä. Lisäksi voi olla virtsaamis- tai ulostamisvaivoja. Endometrioosipotilailla on myös tavallista enemmän lapsettomuutta.

Adenomyoosi on endometrioosin kaltainen tilanne kohdussa. Siinä kohdun limakalvon rauhaset ja ulokkeet kasvavat kohdun lihaskerroksen puolelle. Samalla tavalla kuin endometrioosissa, myös adenomyoosissa kohdun limakalvoa on väärässä paikassa, kohdun seinämässä.

Adenomyoosikin reagoi estrogeeniin, ja kipua esiintyy hedelmällisessä iässä olevilla kierron mukaan.

Molempiin sairauksiin voi liittyä siis alavatsakipuja. Kipua voi tuntua erityisesti tärinässä ja yhdynnässä. Lääkärin vastaanotolla tehdään kliininen tutkimus eli tarkastetaan ulkosynnyttimien, emättimen ja kohdunsuun tilanne ja tunnustellaan kohtu ja sen sivuelimet. Yleensä kohtu on aristava painellen tai liikutellen. Emättimen kautta tehtävä ultraäänitutkimus saattaa vahvistaa diagnoosin.

Ensilinjan hoitona aloitetaan yhdistelmäehkäisytabletit tai asetetaan hormonikierukka. Joskus tarvitaan munasarjojen estrogeenituotannon lopettavaa lääkitystä. Mikäli kivut jatkuvat lääkityksestä huolimatta, tehdään tarvittaessa lisätutkimuksena vatsanalueen magneettitutkimus endometrioosin vaikeusasteen tai adenomyoosin toteamiseksi. Joskus päädytään suoraan leikkaukseen, joka tehdään yleensä tähystämällä. Siinä tutkitaan endometrioosin levinneisyyttä ja tarvittaessa poistetaan kohtu ja munasarjat sekä muualla vatsaontelossa sijaitsevat endometrioosipesäkkeet.

Hedelmällisessä iässä oleville potilaille aloitetaan leikkauksen jälkeen uusiutumista estävä tai hidastava hoito.

Endometrioosi voi olla oireeton tai pahimmillaan erittäin voimakkaasti elämänlaatua huonontava sairaus. Myös adenomyoosi on varsin yleinen, mutta alidiagnosoitu sairaus. Kun vaihdevuosien jälkeen munasarjojen estrogeenituotanto hiipuu, myös endometrioosi ja adenomyoosi lakkaavat oireilemasta, joten voit huokaista helpotuksesta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.