Apu

Antibiootit ja ripuli – Lääkekuuri loppui, mutta maha on yhä sekaisin – Mikä avuksi kipuun ja ilmavaivoihin? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu 2.3.2023

Kysymys:

Aloitin viime jouluna kymmenen päivän antibioottikuurin keuhkoputkitulehdukseen. Parin tabletin jälkeen tunsin jo oireita suolistossa. Maitohappobakteerit olivat käytössä. Edelleen vasemmalla suolen mutkassa tuntuu kipuilua ja ilmavaivoja. Ennen kuuria vatsavaivoja ei ollut. Vessassa käynti helpottaa oloa. Usein masusta kuuluu myös pörinää ja pärinää.

Näytä vastaus

Vastaus:

Antibiootit aiheuttavat 5–39 prosentille käyttäjistä ripulia, josta 15–39 prosenttia johtuu Clostridium difficile ­-bakteerista. Se on tavallista hankalampi bakteeri. Suurin vaara liittyy klindamysiiniin ja kefalosporiineihin. Probioottien merkitys antibioottiripulin ehkäisyssä aikuisilla lienee vähäinen. Tutkimusten mukaan pitäisi hoitaa satoja potilaita, että yksi ripulitapaus estettäisiin.

Probiootteihin liittyy bakteremian ja fungemian eli bakteerin tai sienen verenkiertoon päätymiseen riski potilailla, ­joiden suoliston suojamekanismit ovat heikentyneet. Tällaisia ovat vatsaleikkauksessa olleet ja kriittisesti sairaat (gastroenterologian ja sisätautien erikoislääkäri Elina Jokinen). Soitin asiasta myös mainiolle KYSin infektioylilääkärille Irma Koivulalle, joka jakaa Jokisen käsityksen. Itsekään en käytä probiootteja antibioottikuurien kylkiäisenä.

Antibiootti laittaa kyllä usein mahan sekaisin. Olikohan kymmenen päivän kuurisi tarpeellinen? Koska suolenmutkasi oireilee, se kannattaa tähystää ja varmista, ettei siellä ole jotain muuta tautia.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.