Apu

Alentaako punaviini kolesterolia? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 27.8.2021

Kysymys:

Illanistujaisissa tulivat puheeksi liian viinin lipittelynvaarat. Yksi juhlijoista puolusti kuitenkin punaviiniä ja kertoi tutun proviisorin sanoneen, että punaviinilasillinen päivässä madaltaa kolesterolia. Tukevatko tutkimukset tätä väittämää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Olen kuullut sutkauksen ”syöpätutkijat eivät alkoholiin koske, mutta sydän- ja verisuonitautien tutkijoille se kyllä maistuu”.

Toteamuksen autenttisuudesta en tiedä, mutta siinä kyllä piilee asian pihvi – syövän kannalta kaikki alkoholijuomat ovat haitaksi, mutta sydämen osalta voi jotain pientä tukea väitteelle löytää.

Punaviinin vaikutuksia kolesteroliin on tutkittu melko vähän, sillä on jossain määrin haastavaa saada eettisen toimikunnan lupa tutkimukseen, jossa ihmisille juotetaan pidempään alkoholia. Vaikutuksia kolesteroliin ja muihin veriarvoihin on tutkittu lähinnä ­tyypin 2 diabeetikoilla.

Tehtyjen tutkimusten mukaan punaviini ei vähennä kokonaiskolesterolia eikä pahaa LDL-kolesterolia. Sen sijaan punaviini kohtuullisesti käytettynä (7 annosta viikossa) laski hitusen diabeetikoiden paastoverensokeria ja nosti hiukan hyvää HDL-kolesterolia veden juomiseen verrattuna. Julkaistu on yksi ainoa pitkä, kaksi vuotta kestänyt tutkimus, ja siinäkin HDL-kolesteroli nousi hitusen ja verensokeri laski pikkuisen – mutta vain niillä diabeetikoilla, joilla alkoholi poistui keskimääräistä hitaammin elimistöstä. Valkoviini ”toimi” tässä tutkimuksessa yhtä hyvin kuin punaviini. Jos maksa hajotti alkoholia nopeasti, viineistä ei havaittu olevan mitään hyötyä verensokerille tai HDL-­kolesterolille.

"Väestötutkimusten mukaan maltillinen punaviinin käyttö yhdistyy hieman parempaan sydänterveyteen mutta ei aivoterveyteen."
Reijo Laatikainen, ravitsemusterapeutti

Punaviinin resveratrolia, viinin hyväksi väitettyä ainetta, on syötetty pillereinä useissa satunnaistetuissa lumekontrolloiduissa tutkimuksissa. Pilleritutkimuksen tekeminen on eettisempää kuin viinin juottaminen. Näiden tutkimusten meta-analyysin mukaan resveratroli ei vähennä kokonais- eikä LDL-kolesterolia.

Muissa tutkimuksissa punaviinin tai yleensä alkoholijuomien on todettu vähentävän hiukan veren hyytymistä, mikä voisi teoreettisesti olla sydänterveyt­tä edistävää. Toisaalta alkoholi nostaa verenpainetta annosvasteisesti. Puoli ­pulloa punaviiniä päivässä neljän viikon ajan nosti systolista verenpainetta kolme elohopeamillimetriä verrattuna juomattomuuteen. Aivoinfarktin vaara kasvaa veren­paineen noustessa.

Väestötutkimusten mukaan maltillinen punaviinin käyttö yhdistyy hieman parempaan sydänterveyteen mutta ei aivoterveyteen. Lieneekö syynä tuo pieni vaikutus hyytymiseen, HDL-kolesteroliin ja verensokeriin, tutkimusharha (esimerkiksi sosioekonominen asema) vai jokin tunnistamaton tekijä?

Alkoholi on ravintoketjumme pahin syöpätautien riskitekijä

Juuri ilmestyneen erittäin laajan tutkimuksen yhteisanalyysi osoitti jälleen kerran, että alkoholi on ravintoketjumme ylivoimaisesti pahin ja yleisimmin käytetty syöpätautien riskitekijä.

Alkoholi lisää annosvasteisesti esimerkiksi rintasyövän, maksasyövän, suun ja ruokatorven syövän sekä mahalaukun syövän riskiä. Alkoholin on laskettu aiheuttavan noin viisi prosenttia kaikista syöpätapauksista.

"Suomalaisista jopa kolmanneksella on geneettisesti sellainen maksa, että se rasvoittuu helposti."
Reijo Laatikainen, ravitsemusterapeutti

Tietenkin moni viinin ystävä puolustautuu sanomalla, että punaviini on eri juttu eikä se lisää syöpävaaraa, kuten olut tai viina. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Punaviini lisää syöpäriskiä, mutta syöpäriskin kasvu saattaa olla hieman loivempaa kuin vaikkapa vodkalla.

Alkoholi, myös punaviini, rasvoittaa maksaa melko pienilläkin annoksilla, jos sattuu kuulumaan geneettisesti herkkään väestönosaan. Suomalaisista jopa kolmanneksella on geneettisesti sellainen maksa, että se rasvoittuu helposti. Rasvamaksa on keskeinen maksakirroosin ja tyypin 2 diabeteksen riskitekijä.

Punaviini voi olla hyvän ruoan kanssa nautinto. Ei sitä silti elämän eliksiirinä kannata pitää eikä varsinkaan kolesterolilääkkeenä. Ehdottoman tärkeää on pitää käyttö maltillisena, enintään suomalaisen suosituksen mukaisena. Viininjuojien olisi ehkä paras tunnustaa: viini nautinnon, ei terveyden vuoksi.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.