Apu

Onko alapään karvoituksen poistamisesta haittaa? Onko luomu­versio järkevin? Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 4.12.2021

Kysymys:

Nykytrendi naisilla on, että alapään karvat pidetään siistinä tai ajetaan jopa kokonaan pois. Olen kerran kokeillut ajaa karvat pois enkä todellakaan tee sitä enää – kun karvat kasvoivat uudelleen, alakerta kutisi ja nipisteli todella inhottavasti. Olisiko ­esimerkiksi sokerointi lempeämpi tapa karvanpoistoon? Ja onko alapään ­karvojen ajelusta enemmän haittaa vai hyötyä terveydelle? Olisiko luomu­versio kuitenkin järkevin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ihmiskehon karvoituksen siistiminen, ajelu tai päätös antaa karvojen kasvaa luonnolliseen tapaansa liittynee lähinnä kulttuurisiin tekijöihin ja vaihtuviin ­trendeihin. Lääkärinä tähän ei voi antaa mitään yleispäteviä suosituksia, johon liittyisi terveydellisiä perusteita. Jos ­karvoitukseen tai sen poistoon liittyy ongelmia, tilanne on toki eri.

Evoluutio suosii ominaisuuksia, joista on hyötyä geenien eteenpäin siirtymiselle ja ihmissuvun jatkumiselle. Karvoituksella on siis jokin tehtävä. Runsaskarvaisuus voi olla geneettistä tai liittyä joskus aineenvaihduntasairauksiin, lihavuuteen tai lääkityksiin. Se voi aiheuttaa myös suurta henkistä ahdistusta. Transnaisilla eli syntymässään pojaksi oletetulla henkilöllä miestyyppinen karvoitus hoidetaan sekä karvojenpoistolla että uuden karvan kasvua hillitsevällä lääkityksellä.

Jos iho ja limakalvot ovat kovin herkät, ajelematon karvoitus saattaa suojata herkkiä paikkoja. Se muodostaa ikään kuin ilmamuurin ja estää jatkuvaa hiertymistä ja hankaamista. Kuten kysyjä kertoo, karvojen ajelu voi aiheuttaa kutinaa ja nipistelyä. Joillekin tulee sisään kasvavien karvojen ja karvatuppien tukkeutumisen vuoksi karvatupentulehduksia.

En suosittele pysyvää karvanpoistoa koko alapään alueelle, vaan korkeintaan bikinialueen maltillista rajausta.
Jatta Rautkorpi

Karvojen poistoon on monia menetelmiä sekä kotona että ammattilaisten tekemänä: ajelu koneella tai niin sanotusti partaterällä, vahaus, sokerointi, epilointi mekaanisesti sekä foto- tai laserepilaatio. Repilaatiomenetelmillä saavutetaan pysyviä tuloksia. Ne ovat ratkaisu myös silloin, kun karvojen poisto aiheuttaa karvatupentulehduksia. Vahauksessa karvat poistetaan vastakarvaan ja sokeroinnissa karva vedetään irti sen kasvusuuntaan.

Monella naisella sisemmät häpyhuulet ovat isommat kuin ulommat häpyhuulet ja työntyvät ulos esille keskeltä. Nykyään pohditaan usein, mikä on normaalia ja kuinka ulkonevat sisemmät häpyhuulet saisivat olla. Luonnollisen karvoituksen kanssa ne jäävät usein piiloon, jolloin tämä kysymys ei edes herää mieleen ja hiertymiä on vähemmän.

Kysymys karvoituksesta on usein lähinnä esteettinen, ja noudattaisin omia mieltymyksiä. En kuitenkaan suosittele pysyvää karvanpoistoa koko alapään alueelle, vaan korkeintaan bikinialueen maltillista rajausta. Ajan ja iän myötä oma näkemys voi muuttua, jolloin saattaakin arvostaa kehoaan luonnollisena.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.