Apu-lehden Zelenskyi -kansi ja Apu Juniorin ukrainankielinen numero palkittiin Edit-kilpailussa – Palkintorahat Ukrainan journalisteille ja lapsille
Journalismi
Apu-lehden Zelenskyi -kansi ja Apu Juniorin ukrainankielinen numero palkittiin Edit-kilpailussa – Palkintorahat Ukrainan journalisteille ja lapsille
Apu-perheen mediat menestyivät Aikakausmedian järjestämässä Edit-kilpailussa, jossa palkitaan vuosittain aikakausmedia-alan parhaita osaajia ja toteutuksia.
Julkaistu 26.5.2023
Apu

Avun kansi maaliskuulta 2022 voitti Vuoden irtonumero -sarjan. Kannessa on kasvokuva Ukrainan presidentistä Volodymyr Zelenskyistä.

Voittajan valinnut Lehtipiste perustelee päätöstään näin: Yksinkertaisuudessaan poikkeuksellisen vaikuttava toteutus. Ajankohtainen kansi erottui irtonumerohyllystä selkeydellään ja oli omassa luokassaan myyntimenestys. Kaikki ylimääräinen oli riisuttu kannesta, eikä hillitysti merkitty hintatieto vienyt voimaa kiinnostavalta kuvalta ja koskettavalta sitaatilta.

Ajatus voittoisasta kannesta syntyi, kun heti Venäjän hyökkäyssodan alettua kävi selväksi, että Ukrainaa johtaa mies, joka jää aikamme historiaan. Jutun teki Ukrainaa ja maailmanpolitiikkaa hyvin tunteva toimittaja Markus Leikola. Kannen visuaalisuudesta vastasi ajankohtaismedioiden johtava AD Timo Tervoja. Koska kyse oli niin vakavasta asiasta kuin sodasta, oli selvää, ettei kanteen laiteta muita otsikoita.

Avun toimitus lahjoittaa palkintorahan edelleen Ukrainan journalistikollegoille.

Palkinnon vastaanottivat johtava AD Timo Tervoja, toimittaja Markus Leikola ja päätoimittaja Marja Aarnipuro.

Myös toinen Apu-perheen voittama palkinto liittyi Ukrainan sotaan. Apu Juniorin ukrainankielinen numero voitti Erikois-Editin, jolla palkitaan henkilö, yhteisö tai teko, joka on edistänyt sananvapautta, moniäänisyyttä tai demokratiaa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Apu Juniorin tiimi teki lehden yhdestä numerosta ukrainankielisen version, jota jaettiin SOS-Lapsikylän kautta sotaa Suomeen paenneille alakoululaisille. Raati perustelee palkintoa näin:

Kun yhteistä kieltä uudessa maassa ei vielä ole, jokainen tervetulleeksi toivottava teko on tärkeä. Apu Juniorin ukrainankielinen numero kertoi sotaa paenneille lapsille suomalaisesta yhteiskunnasta kiinnostavasti ja vaikean tilanteen huomioiden. Iloa ja lohtua tarjonnut painettu lehti ilmestyi myös suomeksi ja kannusti suomalaisia ja ukrainalaisia lapsia tutustumaan toisiinsa. Pienen toimituksen suuri ponnistus oli solidaarinen teko ilman taloudellista intressiä.

Apu Juniorin tiimi lahjoittaa palkintorahat SOS-Lapsikylän kautta Suomessa sotaa paossa oleville ukrainalaislapsille.

Apu Juniorin palkinnon vastaanottivat päätoimittaja Marja Aarnipuro, graafinen suunnittelija Tanja Pellikka, tuottaja Jukka Väänänen sekä vastaava tuottaja Elisa Miinin.
Kommentoi »