Tuulilasi

Yli puolet autoilijoista pelkää pimeää

1

Huono näkyvyys pimeällä vaatii auton kuljettajalta erityistä tarkkaavaisuutta, ja yli puolet autoilijoista jännittääkin pimeällä ajamista. Autoklinikalla usein nähtävät eläinten aiheuttamat vauriot ja muut pimeällä sattuvat vahingot voi parhaiten välttää pitämällä ajoneuvon hyvässä kunnossa ja järkevät toimitavat mielessä.
Kuvat Liikenneturva, Nina Mönkkönen

Talvipäivänseisaus eli vuoden lyhin päivä on tänä vuonna 21. joulukuuta. Suomessa eletään siis vuoden pimeintä aikaa, ja Autoklinikan teettämän kyselytutkimuksen mukaan jopa 52 prosenttia autoilijoista jännittää toisinaan pimeällä ajoa. Tarkkaavaisuutta vaaditaan toki aina, mutta huomattavasti turvallisemmaksi pimeällä liikkumisen tekee kunnossa oleva ajoneuvo.

”Hyväkuntoiset ajovalot ovat kaiken A ja O. Ajovaloumpioiden ja tuulilasin on oltava ehjät ja kirkkaat. Halkeama tai kiveniskemä tuulilasissa saattaa aiheuttaa vastaantulevan auton valoista prisman kuljettajan näkökenttään ja häiritä ajoa”, Autoklinikan aluepäällikkö Markus Helkamäki kertoo.

Samoin peruutusvalojen toimintakunto ja puhtaus ovat tärkeitä. Peruuttaminen pimeässä on haastavaa ja peruutusvauriot ovatkin yksittäisistä vauriotyypeistä kaikkein yleisimpiä.

Huomioi myös muut kuljettajat ja eläimet

Ajoneuvon kunto ei vaikuta vain omaan ajamiseen, vaan se edesauttaa myös vastaantulevien autoilijoiden turvallista liikkumista pimeällä. Autoklinikan teettämässä kyselyssä yli 61 prosenttia autoilijoista myönsi, että liian myöhään pitkät ajovalonsa sulkeva vastaantulija harmittaa paljon tai kohtalaisesti.

”Hyvän toimintakunnon lisäksi ajovalot tulee suunnata oikein, jotta ne valaisevat tehokkaasti mutta eivät häikäise vastaantulijoita”, Helkamäki tarkentaa.

Ajovaloja voi toisaalta käyttää myös aktiiviseen avustamiseen. Kyselytutkimuksen perusteella lähes 57 prosenttia autoilijoista varoittaa aina vastaantulijoita hirvistä tai muista isoista eläimistä, esimerkiksi valoja vilkuttamalla. Vain 10 prosenttia vastanneista kertoi, ettei tee tällaisia varoituksia koskaan.

”Eläimet eivät käytä heijastimia ja liikkuvat usein hämärällä, joten kaikki apu ja tarkkaavaisuus ovat tarpeen niiden väistämisessä. Korjaamoillamme nähdäänkin paljon ilta- ja yöaikaan sattuneiden eläinkolarien vahinkoja”, Helkamäki toteaa.

Mikäli auto kuitenkin joutuu kolaritilanteeseen tai vioittuu muuten pimeän aikaan, on tärkeää pysäköidä se mahdollisimman sivuun tieltä lisävaaran välttämiseksi. Mahdollisuuksien mukaan hätävilkut voi kytkeä päälle ja auton taakse olisi hyvä viedä varoituskolmio.

”Valitettavan usein varoituskolmion näkee aivan auton perässä, jolloin matka ei pimeällä riitä reagointiin. Todellisuudessa varoituskolmion riittävä etäisyys on 100-300 metriä”, Helkamäki vinkkaa.

Julkaistu: 19.12.2017