Tuulilasi

Yksi sähköposti – ja pysäköin puoleen hintaan HelsingissäYksi sähköposti – ja pysäköin puoleen hintaan Helsingissä

Tiesin, että Helsingin kaupungin pysäköintialueilla saa vähäpäästöisen auton parkkiin puoleen hintaan kun hakee tarran tuulilasiin rakennusvirastosta. Sellossa tapaamani Tesla-kuski kertoi että homma onnistuu myös sähköpostitse. Ja loppujen lopuksi se oli vielä helpompaa.
Teksti Vesa Linja-aho
Kuvat Vesa Linja-aho

Olen jo pidemmän aikaa tiennyt, että Helsingin kaupunki myöntää 50 % alennuksen pysäköintimaksusta, jos auto on vähäpäästöinen. Siitä on tällainen hieno esitekin. Vähäpäästöisellä tarkoitetaan autoa, joka täyttää Euro5-normit ja jonka hiilidioksidipäästöt ovat alle 100 g/km. Täyssähköautot luonnollisesti täyttävät tämän.

Esitteen mukaan tarra pitää hakea rakennusviraston asiakaspalvelusta. Koska kesällä oli kaikkea muutakin kivaa tekemistä, tarranhaku ei ollut prioriteettilistalla kovin korkealla – kunnes tapasin Sellon parkkihallin latauspaikalla Tesla-kuskin, jonka kanssa tuli tarrasta puhetta. Hän kertoi, että sen saa ihan sähköpostia lähettämällä ja se tulee postissa kotiin.

(Tapaamisemme oli win-win – hän tuskaili Fortumin latauspisteen tekstiviestinlähettelyn kanssa ja minä esittelin kuinka koko rumbalta välttyy vilauttamalla RFID-lätkää lataustolpalle – sanoi pistävänsä heti tilaukseen. Suosittelen muuten kaikille!)

Lähetin rakennusviraston asiakaspalveluun arkiaamuna viestin (jossa oli ohjeen mukaisesti kotiosoite ja rekisterinumeroni), ja muutaman tunnin päästä sain vastauksen:

Kiitos yhteydenotostanne. Ajoneuvonne on kirjattu vähäpäästöisten autojen rekisteriin, liitteenä ote rekisteriinkirjauksesta. Teille on postitettu antamaanne osoitteeseen vähäpäästöisen ajoneuvon tarra.

Tarra saapui postissa ei seuraavana mutta sitä seuraavana arkipäivänä.

Sitten oli vielä selvitettävää: maksan pysäköintini ParkMan-sovelluksella, kuinka saan alennuksen siitä? Kaveri oli vinkannut, että heille pitää laittaa sähköpostia sen jälkeen kun on hakenut tarran. Laitoin asiakaspalveluun sähköpostia mutten saanut pariin päivään vastausta. Kun klikkasin sovelluksen auki, se näytti edelleen normaalihintaa pysäköinnille. Laitoin uudelleen sähköpostia, ja nyt sain vastauksen:

Saman tien kun HKR hyväksyy auton vähäpäästöisenä, lähettävät rekisteritunnuksen meille. Pääsemme melko heti siis lisäämään sitä meidänkin vähäpäästöisrekisteriin. Autosi rekkari saa ParkManillakin k.o. alennusta jo nyt.

Tämän mukaan, et tarvitse muuta tehdä kun pysäköidä, sovelluksemme hoitaa loput. Karttanäkymässä näet täyshintoja, alennuksesi lasketaan kun lopetat pysäköinnin.

Kokeilin heti, ja kyllä, toimii! Eli ParkMania käyttävän sähköautoilijan ei tarvitse muuta kuin lähettää se yksi meili kaupungille ja päätöksen jälkeen ei kun pysäköimään puoleen hintaan. Pari ideaa vielä ParkManille:

  • Voisiko sitä mobiilisovellusta kehittää niin, että kun valikosta on valittuna vähäpäästöinen auto, alennettu hinta näkyy ruudulla jo ennen pysäköintiä?
  • ParkManin nettisivuilla (esim. oikean alanurkan "usein kysytyt kysymykset") ei ole mitään mainintaa vähäpäästöisyystarran kanssa toimimisesta – voisiko sinne lisätä tuon aspan vastauksen hieman editoituna. Eli: kun kaupunki on lisännyt auton vähäpäästöisten rekisteriin, sinun ei tarvitse tehdä mitään!

Eli: homma toimii, laittakaa vain ohjeisiin että se on todella näin helppoa.

ParkMan on muuten sovelluksena mainio: painat napista niin pysäköinti alkaa, ja yhtä helposti onnistuu sen lopettaminen. Ohjelma "vetää välistä" muutaman kymmenen sentin palvelumaksun, mutta se ei ainakaan minua häiritse, koska keskimäärin säästän rahaa kun mittariin ei tarvitse pistää ikinä ylimääräistä rahaa, vaan maksat ainoastaan pysäköinnistä. Lisäksi ei tarvitse stressata palaverin venymisestä. Helsingin lisäksi ParkMan on toiminut menestyksekkäästi ainakin Tampereella. Appi kannattaa asentaa vaikka sinulla ei olisi omaa autoa: autosta ei tarvitse kuin syöttää rekisteritunnus ja ei kuin pysäköimään. Kaupungin pysäköinninvalvojat näkevät omasta vempeleestään, että käytät ParkMania eli sakkoja tule.

Ettei mene ParkManin mainostamiseksi, niin markkinoilla on ainakin EasyPark-appi (muutama kaveri käyttää), puhelinsoitolla maksun mahdollistava NextPark sekä Comet, jota ainakin nettisivujen mukaan ollaan ajamassa alas ("Comet -pysäköinnin maksulaitteiden myynti päättyy 31.12.2015. Voit kuitenkin ladata ja käyttää Comet-maksulaitetta aina vuoden 2017 loppuun saakka.").

P.S. Näillä siis pysäköi puoleen hintaan. Monessa paikassa, kuten Stockan parkkihallissa (max 3 h), sähköautolla pysäköi ja lataa ilmaiseksi.

Julkaistu: 5.9.2015