Tuulilasi

Yksi autonvalmistaja potkii SUV-buumia vastaan: "Ne eivät ole meidän juttumme"Yksi autonvalmistaja potkii SUV-buumia vastaan: "Ne eivät ole meidän juttumme"

Nykyisin kaikki autonvalmistajat joko suunnittelevat tai jo myyvät SUV:eja, aina Rolls-Roycesta Bentleyhin, Ferrariin, Lamborghiniin ja jopa Lotukseen. Yksi poikkeus kuitenkin löytyy.
Teksti Tuulilasin toimitus
Kuvat McLaren

Se on McLaren. Yhtiön pääjohtaja Mike Flewitt vakuuttaa Automotive Newsille, ettei SUV:ta ole todellakaan tulossa.

”Emme lähde mukaan tähän suorituskykyisten SUV:ien buumiin, vaikka ei minulla mitään niitä vastaan ole. Ne eivät vain ole se juttu, mitä McLaren tekee”, Flewitt sanoo.

”Kun päätämme tehdä jonkin tuotteen, meillä on kolme simppeliä ennakkotestiä. Sen pitää olla tismalleen oikeanlainen tälle brändille ja asiakkaillemme, lisäksi meillä on oltava valmiina teknologia luokkansa parhaan auton tekemiseen ja viimeisenä niiden on tuotava meille rahaa.”

”SUV veisi meitä poispäin superautojen valmistajan brändistä asiakkaiden silmissä. Ja meillä ei myöskään ole tarvittavaa teknologiaa. Emme olisi edes lähtötelineissä, jos yrittäisimme tehdä vaikkapa paremman SUV:n kuin Range Rover. Meidän olisi investoitava siihen miljardeja, jolloin ne eivät myöskään tuottaisi voittoa”, Flewitt perustelee.

Sen sijaan sähköautojen suhteen Flewitt ei ole yhtä ehdoton. Hän kertoi jo jokin aika sitten, että McLaren tulee tekemään sähköisen superauton – kunhan akkuteollisuus ensin ottaa riittävät kehitysaskeleet.

”McLarenin sähköauton pitää olla omistajalleen erittäin käyttökelpoinen. Emme halua tarjota moottoriratkaisua, joka olisi kompromissi. Emme tee sellaista vain alhaisten päästöjen vuoksi, siitä on tultava myös entistä parempi urheiluauto. McLarenin sähköautolla on pystyttävä ajamaan radalla täyttä vauhtia ainakin puoli tuntia, ja akut on pystyttävä lataamaan puolessa tunnissa”, Flewitt sanoo.

”En usko, että akkuteknologia kehittyy sille tasolle ainakaan ennen vuotta 2025. Silloin teknologia voisi tarjota meille haluamaamme suorituskykyä.”

Julkaistu: 22.8.2018