Tuulilasi

Yhdysvallat valvoo miljoonia autoilijoita – dataa kerätty jo vuodesta 2008


Yhdysvaltojen hallinto kerää tien varressa olevien rekisterikilpikameroiden avulla tietoja autoilijoista ja heidän liikkumisistaan. Tietokannassa on merkintöjä jo 343 miljoonaa kappaletta.
Kuvat CC, Jammmie999

Yhdysvaltojen oikeuslaitos on pitänyt tiedonkeruun salassa tähän saakka, kunnes se paljastui aiemmin tällä viikolla. Vyyhdin paljasti American Civil Liberty Union.

Aiemmin uskottiin, että rekisterikilpien lukijat ovat tarkoitettu vain Meksikon rajalla huumekuljetuksien valvomiseen, kertoo Autoblog. Nyt on kuitenkin paljastunut, että autoilijoiden vakoilu on ollut huomattavasti laajempaa.

Järjestelmän avulla on seurattu useiden autoilijoiden liikkumista ympäri maata. Tiedonkeruuohjelma käynnistettiin 2008, ja sen avulla on yritetty kamppailla laitonta huumekauppaa vastaan.

Rekisterikilpien lukijat keräävät rikollisten lisäksi dataa myös aivan tavallisista autoilijoista. NSA vahtii siis tavallisten ihmisten puheluja ja sähköposteja sekä nyt myös autoilijoita. Arviot kertovat, että kerätystä datasta vain 0,02 prosenttia käytetään oikeasti rikollisten kiinnisaamiseen.

Järjestelmän avulla pystytään selvittämään hyvinkin tarkasti, missä autoilijat käyvät esimerkiksi kaupassa tai vaikka kirkossa.

Herää kysymys, että jos se isoveli valvoo Yhdysvalloissa, niin miksei sitten myös täällä.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 28.1.2015