Tuulilasi

Yhä useampi auto hylätään katsastuksessa – tässä syytYhä useampi auto hylätään katsastuksessa – tässä syyt

Autojen korkea keski-ikä näkyy suomalaisissa katsastustilastoissa.
Teksti Niko Rinta
Kuvat A-katsastus

Ainakin A-Katsastuksen katsastamissa autoissa on tänä vuonna havaittu keskimäärin 119 vikaa jokaista sataa katsastusta kohti. Vielä kaksi vuotta sitten lukema oli alle 115 ja viime vuonna 117 vikaa sataa katsastusta kohti.

Yhtiö on katsastanut tänä vuonna noin 750 000 henkilöautoa, ja hylkäysprosentti on ollut 25,2. Vastaava luku oli viime vuonna 24,8 prosenttia.

Kasvua on tapahtunut erityisesti jarruihin ja etuakselistoon liittyvissä, katsastuksessa hylkäyksen aiheuttavissa, vakavissa vioissa. Pakokaasupäästöihin liittyvien vikojen määrä sen sijaan on hieman laskenut.

Moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna katsastuksissa havaittujen vikojen määrä ja hylkäysprosentit ovat vuodesta toiseen Suomessa korkeita.

Keskeinen syy on A-Katsastuksen mukaan yksi EU-alueen vanhimmista autokannoista. Suomessa henkilöautojen keski-ikä on yli 11 vuotta. Lisähaasteen luo muuta Eurooppaa vaihtelevampi ilmasto.

Uusien autojen tilanne toinen

Autoliitto muistuttaa, että yhden yhtiön tilastoista ei voi vetää johtopäätöksiä koko katsastusmarkkinan toiminnasta.

Liitto toteaakin, että Trafin tilastojen mukaan henkilöautojen määräaikaiskatsastuksen hylkäysprosentti on alentunut trendinomaisesti kaikissa korkeintaan 12 vuoden ikäisissä autoissa viimeisen viiden vuoden aikana.

Kun kolmevuotiaista autoista hylättiin katsastuksessa vuonna 2011 yhteensä 5,45 %, jäi viime vuonna ilman leimaa 3 % katsastetuista autoista. Viisivuotiaiden kohdalla hylkäysprosentti on romahtanut reilusta 11:stä 6,7:een ja kuusivuotiaiden 13:sta 8 prosenttiin.

Päivitetty 2.12.2016 klo 11:28: Lisätty autoliiton vastine

Julkaistu: 2.12.2016