Heidi, 23, tekee seksityötä OnlyFans-sivustolla – Yhä useampaa nuorta kiinnostaa seksityö, vaikka riskejä on enemmän kuin aikuisilla
Nuorena seksityössä
Heidi, 23, tekee seksityötä OnlyFans-sivustolla – Yhä useampaa nuorta kiinnostaa seksityö, vaikka riskejä on enemmän kuin aikuisilla
Sosiaalisen median vaikutuksesta yhä useampi nuori on alkanut ihannoida seksityötä helpon rahan toivossa. OnlyFans-sivustolla työskentelevän Heidi ”Wuffelipuffeli” Hiljasen mielestä käsityksen seksuaalisuudesta pitäisi olla monipuolisempi.

Sirot, pinkit korvat vilahtelevat Hämeenkadun väkijoukkojen seassa Tampereella. Ohikulkevat ihmiset vilkuilevat ympärilleen ja kohotte­levat kulmiaan näylle.

– Kissankorvat keräävät katseita, naurahtaa nuori nainen röyhelöisissä pukeissa ja kissankorvissa. Hän on 23-vuotias OnlyFans-sisällöntuottaja Heidi ”Wuffelipuffeli” Hiljanen.

Jos Hiljanen olisi astellut nuorempana kouluun nykyisessä pastellin kuorruttamassa tyylissään, olisi palaute luultavasti koostunut naurunremakoiden saattelemista pisteliäistä haukuista.

– Nykyään vanhat opiskelutoverit sanovat, että hieno tyyli ja kiva, kun teet OnlyFansia, naurahtaa Hiljanen.

Hiljanen aloitti OnlyFansissa noin vuosi sitten, pitkän epäröinnin jälkeen. Kyseisessä sosiaalisen median palvelussa sisällöntuottajat tarjoavat maksua vastaan kuvia, videoita, kahdenkeskisiä keskusteluja ja muita palveluja. Sisältö on useimmiten seksuaalissävytteistä.

Hiljanen tuntee tekevänsä seksityötä, vaikka kaikki OnlyFans-sisällöntuottajat eivät olekaan asiasta samaa mieltä.

Rohkea poseeraaminen kameran edessä on Heidi Hiljasen työn kannalta tärkeää. Pukeutumiseen hän ottaa vaikutteita japanilaisesta katumuodista.

Sexpo-säätiöstä painotetaan, että seksityön rajat eivät ole täysin yksiselitteisiä. Yleisin määritelmä seksityölle on seksipalveluiden tarjoaminen vastikkeellisesti, tarkoituksellisesti ja systemaattisesti. Seksipalveluilla taas tarkoitetaan kaikkea seksiin liittyvää, myös eroottisia palveluja, joihin esimerkiksi strippaamisen voi katsoa kuuluvan.

Heidi Hiljasen mielestä ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä seksityötä.

– Sitä on monenlaista. Kun aloin miettiä rajojani, tajusin, että minua kiinnostaa eniten esteettinen kuvasisältö, Hiljanen kertoo ja sanoo harkinneensa myös fyysisen seksityön tekemistä. Juuri nyt hän ei pidä sitä ajankohtaisena.

”Seksityö on rankkaa”

Sexpo-säätiön mukaan sosiaalinen media vaikuttaa siihen, miten nuoret suhtautuvat seksityöhön. OnlyFans on saanut ihmisiä, jotka eivät aikaisemmin ole pitäneet erotiikka-alan töitä uravaihtoehtona, arvioimaan valintojaan uudelleen. Palvelu on osaltaan myös edistänyt seksityöhön liittyvän stigman vähittäistä purkautumista.

Seksityömyönteinen somesisältö voi lisätä nuorten kiinnostusta seksityötä kohtaan ja samalla vääristää kuvaa työn luonteesta. Kiinnostus itsessään alaa kohtaan ei ole varsinaisesti uusi asia.

"Kanavoin naisvihan suoraan pankkitililleni."
Iris Flinkkilä

– Kautta aikojen nuoret ovat ihannoineet ammatteja, joissa saa ihailua ja helppoa rahaa, sillä kuulostaahan se kivalta. Todellisuus vastaa harvoin ihannekuvaa, kertoo Iris Flinkkilä.

Flinkkilä on 29-vuotias poliitikko, joka perusti oman OnlyFans-tilinsä vuoden 2020 loppupuolella. Hän oli jo aikaisemmin tuottanut sisältöä elämästään, politiikasta ja aktivismistaan muihin somekanaviinsa, kuten Instagramiin.

– Kanavoin naisvihan suoraan pankkitililleni, toteaa Flinkkilä.

Flinkkilä mainitsee, että kynnys OnlyFans-tilin perustamiseen oli matalampi, koska hänellä oli jo aikaisempaa kokemusta sosiaalisessa mediassa esiintymisestä ja kuvien ottamisesta.

Flinkkilälle on tärkeää jutella nuorille alasta kriittisesti.

– Seksityö on rankkaa ja ammattina epävarma.

Iris Flinkkilä pyrkii tomuttamaan käsityksiä perinteisestä poliitikon roolista.

Seksin osto alaikäiseltä on laitonta

Nuorten tekemä seksityö on aiheena arka. Nuorten Exit -järjestön toiminnanjohtaja Erja Saarela muistuttaa, että seksityöstä voi puhua vasta silloin, kun täysi-ikäinen henkilö tekee sitä täysin vapaasta tahdostaan ilman riistoa, pakottamista ja ihmiskauppaa.

Alaikäiseltä seksipalveluiden ostaminen on Saarelan sanoin poikkeuksetta seksuaaliväkivaltaa.

Vaikka ero 17- ja 18-vuotiaan välillä on usein pieni, laki vetää tiukan rajan: seksipalveluiden osto alaikäiseltä on laitonta. Myös OnlyFansissa sisällöntuottajan täytyy olla täysi-ikäinen.

Iris Flinkkilän mukaan OnlyFansin ikäraja voisi olla korkeampi. Heidi Hiljanen yhtyy ajatukseen:

– Vaatii se kyllä aika ihmeellisen ihmisen, jos 18-vuotiaana tietää jo omat rajansa. Olisi ollut täysi fiasko, jos olisin 18-vuotiaana tehnyt seksityötä.

Nuorena rajojen asettaminen on vaikeaa, ja Hiljasella se jatkuu yhä. OnlyFans-seksityöntekijän on varauduttava kuviensa leviämiseen omien sivujen ulkopuolelle. Anonyymeihin asiakkaisiin luottaminen voi olla hankalaa.

– Pitää miettiä, miltä tuntuu, jos kuvat leviävät. Tällä hetkellä teen sisältöä, josta tykkään itsekin, sen leviäminen ei haittaa, sanoo Hiljanen.

"Vaatii aika ihmeellisen ihmisen, jos 18-vuotiaana tietää jo omat rajansa. Olisi ollut täysi fiasko, jos olisin 18-vuotiaana tehnyt seksityötä."
Heidi Hiljanen

Nuorten Exit tarjoaa tietoa seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta sekä tukea seksuaaliväkivallan ja häirinnän 13–29-vuotiaille uhreille. Nuorten Exitin toiminnanjohtaja Erja Saarela tähdentää, että seksityö voi uhata nuoren turvallista kasvua ja kehitystä.

Nuorena kaipaa usein ihailua ja arvonantoa, joilla kohottaa itsetuntoa, ja sosiaalinen media voi Saarelan mukaan värittää nuorten käsityksiä seksityöstä.

– Etenkin nuorena on helppo tulla hyväksikäytetyksi huomaamattaan. Siitä, mikä on aluksi mielletty helpoksi rahaksi, voi jäädäkin elinikäinen trauma.

Heidi Hiljanen piti siitä, miltä hänen takapuolensa näytti, joten hän teki siitä maalauksen.

Halu rikkoa seksuaalisuuden ja seksityön tabuja

Riskeistä huolimatta nuorten kiinnostus seksityötä kohtaan kasvaa edelleen.

– Jutellessani ikätovereiden kanssa seksityöstä paljastuukin, etteivät he suhtaudu asiaan negatiivisesti. Päinvastoin, he ovat olleet itse kiinnostuneita alasta, sanoo Hiljanen.

Heidi ”Wuffelipuffeli” Hiljanen haluaa rikkoa seksuaalisuuden ja seksityön tabuja. OnlyFans-sisällön tuottaminen voikin olla monelle vapauttavaa, yhteiskunnan rajojen rikkomista tai jopa aktivismia.

– Ymmärtäminen ja ennakkoluulojen korjaaminen onnistuu vain puhumalla asioista. Vuonna 2023 käsityksen seksuaalisuudesta pitäisi olla monipuolisempi, Hiljanen vaatii.

Juttu on osa Avun 90-vuotisjuhlanumeroa, joka on tehty yhdessä Nuorten ääni -toimituksen kanssa.

Kommentoi »