Apu

Poliisi: Ei perusteita avata Wille Rydmania koskevaa tutkintaa uudelleen: ”Muutaman sakkotasoisen rikoksen osalta asiat olivat vanhentuneita tai selvitetty”

Poliisi: Ei perusteita avata Wille Rydmania koskevaa tutkintaa uudelleen: ”Muutaman sakkotasoisen rikoksen osalta asiat olivat vanhentuneita tai selvitetty”
Kansanedustaja Wille Rydmanista tehdyn poliisitutkinnan uudelleen avaaminen vaatisi uutta tietoa, mutta sitä keskusrikospoliisille ei ole tullut.
Julkaistu: 21.6.2022

Kansanedustaja Wille Rydmanista (kok.) Helsingin Sanomissa viikonloppuna esitetyt ahdisteluväitteet ovat saaneet kokoomuksen vaatimaan poliisitutkinnan uudelleen aloittamista. Poliisilla on velvollisuus avata tutkinta kuitenkin vain silloin, jos asiassa ilmenee uutta tietoa – tässä tapauksessa esimerkiksi joko väitetyn ahdistelun uhreilta tai vaikkapa kokoomukselta.

Rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Jyri Hiltunen Keskusrikospoliisin lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjuntaosastolta sanoo, ettei keskusrikospoliisin kaksi vuotta sitten tekemään esiselvitykseen ole tullut tähän päivään mennessä lisäselvityksiä eikä kukaan ole väittänyt näihin tapauksiin liittyvää päätöstä vääräksi.

– Jos jostain ilmenee kokonaan uusi tapaus, niin ilmoitusten perusteella täytyy tehdä harkinta, mihin toimiin ryhdytään ja missä, mutta en tiedä, olisiko se varsinaisesti aiemmin päätetyn esiselvityksen uudelleen avaamista, rikoskomisario Hiltunen kommentoi.

Miksi tapausta on tutkinut Keskusrikospoliisi eikä esimerkiksi Helsingin paikallispoliisi? Rikoskomisario Hiltusen mukaan poliisi ei tiennyt, kuka oli epäilty, ilmoittaja tai mistä teosta oli kyse, kun asian selvittäminen aloitettiin vuonna 2020.

– Jutut tutkitaan pääsääntöisesti siellä, missä teko on tapahtunut, mutta sitä ei ollut tiedossa. Joten selvittelimme sitten tapahtumia Keskusrikospoliisissa.

Hiltunen korostaa, että tapaukseen liittyvää esiselvitystä ”ei jätetty kesken”, vaan kymmentä henkilöä kuulusteltiin. Heidän kertomustensa perusteella asiassa ei tuotu esiin tekoa tai tapahtumaa, joka olisi täyttänyt rikoksen tunnusmerkistön.

– Tästä syystä esiselvitys on lopetettu. Muutaman sakkotasoisen rikoksen osalta asiat olivat vanhentuneita tai jo muuten selvitetty.

Kommentoi »