Tuulilasi

VW vuonna 2016 maailman suurin − Toyotalla menee silti paremmin


VW ohitti skandaaleistaan huolimatta Toyotan maailman suurimpana autonvalmistajan vuonna 2016. Luvun taustalla Toyotalla menee kuitenkin paremmin.
Teksti Max Lange
Kuvat Toyota USA

Toyotan maailmanlaajuinen myynti kasvoi vuonna 2016 vaivaisella 0,2 prosentilla, mikä tarkoitti, että VW ohitti Toyotan maailman suurimpana. Toyota sai kaupaksi 10,2 miljoonaa autoa ja VW 10,3 miljoonaa autoa. VW:n kasvu päästöskandaalista huolimatta oli 3,8 prosenttia.

Automotive News Europe kuitenkin taustoittaa, että kummallakaan autojätillä ei tulos tullut ongelmitta. Toyota on kärsinyt Yhdysvalloissa volyymimallinsa Camryn suosion laskusta sekä Kiinassa menekki ei ole myöskään toivotunlaista.

Toyota kuitenkin lyö VW:n luun kurkkuun kannattavuudessa, sillä Toyota teki Bloombergin raportin mukaan VW:iin verrattuna kaksinkertaisesti voittoa alkuvuonna 2016. Loppuvuoden tuloksia kumpikaan yritys ei ole vielä julkistanut.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin toimet vaikuttanevat negatiivisemmin Toyotaan kuin VW:iin, koska VW:n osuus Yhdysvaltojen markkinoilla on hyvin pieni. Trump on uhannut lisätä japanilaismerkille tullimaksuja merkittävästi. Toyotalla on pelastukseksi kuitenkin vahvaa omaa tuotantoa Yhdysvalloissa Camryn muodossa.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90. 

Julkaistu: 30.1.2017