Tuulilasi

VW tappanut dieselin Yhdysvalloissa lähes täysin – vain kahdella merkillä lupa myydä nakuttajia


VW:n päästöskandaali on tiukentanut Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluvirasto EPA:n linjaa. Vain kaksi autonvalmistajaa saanut hyväksytettyä dieselmallinsa myyntiin.
Teksti Max Lange
Kuvat VW

Tällä hetkellä vain Jaguar saa myydä Yhdysvaltojen markkinoilla dieselkäyttöisiä henkilöautoja. Vielä viime vuonna yhdeksän eri automerkkiä möivät kahtakymmentä erilaista dieselautomallia rapakon toisella puolen. Esimerkiksi VW, Audi ja Porsche olivat mukana vielä vuosi sitten.

Myös BMW on saanut nyt luvan myydä dieselautojaan asiakkaille, mutta he saivat luvan tähän vasta kesällä. Se tarkoittaa, että dieselkäyttöiset BMW:t palaavat kauppoihin Yhdysvalloissa vuoden loppuun mennessä.

EPA testaa parhaillaan muiden merkkien dieselautoja, mutta se on tiukentanut testausmenetelmiään tuntuvasti aiempaan verrattuna. Tällä pyritään saamaan esiin mahdolliset huijaustapaukset, joita tosin ei ole VW:n lisäksi vielä löytynyt. Esimerkiksi Mercedes-Benz odottaa hyväksyntää EPA:lta, jotta se saisi markkinoille edes yhden dieselmallin, kertoo Automotive News.

Tiukentuneet testausmenetelmät ovat olleet käytössä nyt vuoden verran. Uusista menetelmistä tiedetään vähän, mutta EPA:n edustajan mukaan testaukset kestävät aiempaa pidempään ja ne pyritään pitämään ennalta-arvaamattomina.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 24.10.2016