
Aalto-yliopiston rakentama satelliitti laukaistiin avaruuteen 3. joulukuuta 2018 Falcon-kantoraketin kyydissä. Se kiertää maapalloa keskimäärin 575 kilometrin korkeudessa radalla, joka vie sen napa-alueiden yläpuolelle joka kierroksella. Nanosatelliitti havainnoi matkallaan myös Suomea, ja siihen saadaan suora yhteys Aalto-yliopiston Otaniemen maa-asemalta.
Laukaisua seuranneen testausvaiheen jälkeen Suomi 100 aloitti valokuvaustyönsä, joka on tuottanut panoraamakuvia esimerkiksi Suomesta, Venetsiasta ja Ulko-Hebridien saariryhmästä. Helpompien päiväkuvien jälkeen alkoivat revontulien, tähtien ja Kuun yökuvaukset.
Näitä ovat seuranneet mittaukset radiospektrometrillä. Tämä mittalaite kuuntelee ”avaruusääniä” eli radioaaltoja, jotka kertovat Auringon vaikutuksesta Maahan ja sen lähiavaruuteen. Mittauksilla yritetään myös ymmärtää paremmin revontulia ja niiden käyttäytymistä.
– Satelliitin rata mahdollistaa erilaisten mittausten teon vielä yli kymmenen vuoden ajan. Toivottavasti Suomi 100 -satelliitilla on edessään monia iloisia syntymäpäiviä, sanoo satelliittitiimin vastuullinen johtaja professori Esa Kallio.