Apu

Kulkutaudin ja poikkeustilan vuosi 2020 pähkinänkuoressa – Näin kaikki tapahtui

Kulkutaudin ja poikkeustilan vuosi 2020 pähkinänkuoressa – Näin kaikki tapahtui
Vuosi 2020 ei alkanut erityisen räjähtävästi. Koronaviruspandemiaan herättiin Suomessa hiljalleen, ja maaliskuun puolivälissä kaikki muuttui. Kesä meni rauhallisesti, kunnes tilanne taas heikkeni vuoden lopulla.
Julkaistu: 29.12.2020
9.1.2020 Kiinan Wuhanissa on havaittu vuoden alussa kuutisenkymmentä keuhkokuumetapausta, jotka on aiheuttanut uusi koronavirus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedottaa. ”Sairastuneiden oireita ovat olleet lähinnä kuume ja hengen­ahdistus. Suurin osa tapauksista on toipunut hyvin, eikä kuolemantapauksia ole raportoitu.”

28.1.2020

Ensihoitoyksikkö kohtaa tehtävässään Saariselällä Lapissa kiinalaisen turistin, jolla on hengitystieinfektioon liittyviä oireita. 32-vuotias nainen viedään Rovaniemelle testattavaksi. Hänellä todetaan koronavirustartunta. Kyseessä on ensimmäinen Suomessa todettu tartunta. Lapin keskussairaalassa ryhdytään jäljittämään ihmisiä, joiden kanssa sairastunut on ollut tekemisissä. Jatkotartuntoja ei todeta. Nainen toipuu sairaudesta.

26.2.2020

Ensimmäinen suomalaisella todettu koronavirustartunta. Nainen oli saanut virustartunnan ulkomaanmatkalla. Helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa todetaan lisää tartuntoja, suurimmaksi osaksi ulkomailta saapuneilta ihmisiltä. Monet tartunnan saaneet ovat lomailleet Itävallan Tirolissa.

11.3.2020

Koronaviruspandemia on alkanut, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO tiedotustilaisuudessaan. Pandemia tarkoittaa sitä, että tartuntatautiepidemia on levinnyt maailmanlaajuiseksi. WHO:n julistuksen aikaan koronavirustartuntoja on todettu 110 000 ja tautiin on kuollut yli 4 000 ihmistä. Suomessa on havaittu 65 tapausta.
16.3.2020 Suomi suljetaan, kertoo hallitus tiedotustilaisuudessaan. Poikkeustilanteisiin luotu valmiuslaki otetaan käyttöön ensi kerran maamme historiassa. Poikkeustilassa Suomi on ollut aiemmin toisen maailmansodan aikaan ja pari vuotta sen jälkeen. Koulut suljetaan ja liikkumista suositellaan rajoitettavaksi. Matkustaminen ajetaan alas, rajat suljetaan niin nopeasti kuin mahdollista. Yli 10 hengen kokoontumiset kielletään. Kuva: Timo Pyykkö

28.3.2020 Uusimaa mottiin

Koronaepidemia on vaikein Uudenmaan maakunnassa, joten liikenne maakuntaan ja sieltä pois katkaistaan. Poliisi valvoo tiesulkuja armeijan avulla. Välttämättömäksi katsottu liikenne pääsee läpi. Ravintolat suljetaan koko maassa 4. huhtikuuta. Uudenmaan sulku puretaan 15. huhtikuuta, kun sen jatkamiselle ei ole laillisia perusteita.

Huhtikuu

Koronaviruksen ensimmäinen aalto saavuttaa huippunsa huhtikuussa Suomessa. Todettujen tartuntojen määrä alkaa laskea hitaasti kuun alkupuolella. Potilasmäärien huippu on 9. päivä: sairaalassa on 244 ihmistä ja tehohoidossa 82. Sen jälkeen potilasmäärät vähenevät hiljalleen. Kuolleisuuden huippu saavutetaan huhtikuun lopulla. Keväällä testaaminen on vähäistä. Tapauksia jää paljon huomaamatta.

14.5.2020

Kouluissa palataan lähiopetukseen. Opettajien ammattijärjestö OAJ vastustaa koulujen avaamista. Lähiopetukseen paluu ei tuo merkittävästi lisää koronavirustartuntoja. Kansallinen opetuksen arviointikeskus julkaisee myöhemmin joulukuussa raportin, jossa kerrotaan, että etäopetus heikensi opetuksen tasa- arvoa. Jo valmiiksi heikoil- la olleet oppilaat kärsivät.

1.6.2020 Suomi avautuu

Kirjastot, uimahallit, huvipuistot, ravintolat ynnä muut saavat taas avata ovensa. Alle 50 ihmisen kokoontumiset sallitaan. Kotimaanmatkailun välttämissuositus kumotaan.
16.6.2020 Hallitus luopuu valmiuslaista. Epidemiatilanteen vuoksi sille ei ole enää laillista perustetta. Pääministeri Sanna Marin muistuttaa, ettei epidemian uhka ole vielä ohi. Ravintoloille sallitaan 22. kesäkuuta alkaen aukiolo aamukahteen saakka. Heinäkuun alusta lähtien sallitaan yli 500 ihmisen ulkotilaisuudet, jos niissä voidaan rajata eri alueita.

Heinäkuu

Kesä on rauhallinen koronaepidemian suhteen. Heinäkuussa löytyy päivittäin yleensä alle kymmenen tapausta. Suurissa osissa maata koronavirustartuntoja ei juurikaan havaita. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Brasiliassa tilanne on paha. Kesän loppua kohti myös Euroopassa tilanne heikkenee taas.

24.8.2020

Matkustusrajoituksia tiukennetaan taas. Koronavirustilanne heikkenee maailmalla ja Euroopassa vauhdilla, mutta Suomessa tartuntoja todetaan elokuussa edelleen varsin vähän, keskimäärin parikymmentä uutta tartuntaa per päivä.
31.8.2020 Koronavilkku-sovellus otetaan käyttöön. Sovelluksen avulla kansalaiset voivat saada tietoa altistumisestaan koronavirukselle. Sovellusta on ladattu parin viikon jälkeen pari miljoonaa kertaa.

3.9.2020

Epidemiantorjunnan kolmiportainen malli julkistetaan: alue voi olla perustasolla, kiihtymisvaiheessa tai leviämisvaiheessa. Mitä pahemmassa tilanteessa alue on, sitä tiukempiin toimiin epidemian torjunnassa ryhdytään. Esimerkiksi kunnan tarjoamia palveluita voidaan rajoittaa ja ravintoloiden aukioloa lyhentää.

15.10.2020

Epidemiatilanne on pahentunut Suomessa syyskuusta lähtien. Hallitus antaa etätyösuosituksen koko maahan ja tarkentaa eri tasolla olevien alueiden toimia. Hankalimpaan tilanteeseen, eli leviämisvaiheeseen joutuvien alueiden kehotetaan muun muassa kieltävän yli 10 ihmisen kokoontumiset ja keskeyttävän ryhmäharrastukset.

25.11.2020

Uudenmaan todetaan joutuneen koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Maakunnassa päätetään lopettaa aikuisten liikuntaharrastus kunnan tiloissa ja siirtää toisen asteen opiskelijat etäopetukseen. Yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet kielletään. Ravintoloissa anniskelu on lopetettava kello 22. Maskin käyttöä suositellaan. Rajoituksia jatketaan ainakin 10 tammikuuta saakka.

Joulukuu

Koronatilanne näytti tasoittuvan Suomessa joulun alla. Tartuntoja löytyi hieman vähemmän kuin kuun alussa. Uusia tapauksia kuitenkin todettiin satoja päivässä, eikä tauti­tilanne helpottanut samaa tahtia koko maassa. Asiantuntijat kuvailivat maan olevan edelleen veitsenterällä.
Kommentoi »