Mondo

Vuokraa asuntoauto tai vene paikallisilta - näillä vinkeillä säästät matkalla


Tiesitkö, että uusien palvelujen avulla voit vuokrata matkalla vaikka pyörän, veneen tai asuntoauton paikallisilta? Se tulee usein edullisemmaksi kuin perinteisten vuokrausfirmojen kautta.
Teksti Arna Grym
Kuvat Outi Kainiemi

Vuokraa paikallisilta polkupyörä tai lasketteluvälineet

Matkailualalle on syntynyt palveluita, joissa voi vuokrata yhä useammanlaisia välineitä ja tarvikkeita suoraan paikallisilta.

Esimerkiksi Spinlister.com yhdistää ­pyörien omistajat ja tarvitsijat Airbnb:n tapaan. ­Nettisivuilla ­tai sovelluksessa matkailija voi etsiä menopelin matkakohteestaan ja ottaa yhteyttä pyörän omistajaan. Maksu kulkee palvelun kautta. Spinlister on maailman­laajuinen palvelu, ja sieltä löytyy myös esimerkiksi surffaus- ja laskettelu­välineitä sekä suppaus­lautoja. Välineet on vakuutettu vahinkojen varalta.

Vuokrata voi myös henkilöautoja ja asuntovaunuja

Automatkailu on erityisen suosittua Yhdysvalloissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, ja niissä voikin perinteisten vuokrausfirmojen sijaan vuokrata autoja myös suoraan paikallisilta. Tarjolla on kaiken kokoisia autoja sekä asuntovaunuja, ja hinnat ovat usein perinteisiä vuokrauspalveluja edullisemmat.

Outdoorsy.com ja Rvshare.com toimivat pääosin ­Yhdysvalloissa. Niissä niin autojen etsiminen, yhteydenpito kuin maksaminen hoituvat verkossa. Molemmat palvelut sisältävät vakuutuksen niin auton omistajalle kuin ­vuokraajalle sekä lisäksi ympäri vuorokauden toimivan tietuki­palvelun.

Vastaavat palvelut ­Australias­sa ovat Shareacamper.com ja Camplify.com. Shareacamper toimii lisäksi Uudessa-Seelannissa ja Saksassa, Camplify myös Britanniassa. Nämäkin palvelut tarjoavat vakuutuksen ja tiepalvelun, maasta riippuen joko veloituksetta tai lisämaksua vastaan.

Islannissa auton voi vuokrata paikalliselta asukkaalta Carrenters.is-palvelun kautta. Tarjolla on henkilö- ja matkailuautoja, ja mukana on Islannin maastoajossa tarvittavia nelivetoautoja. Hinnat ovat perinteisiä vuokraamoita edullisemmat. Autot on vakuutettu palvelun kautta.

Matkoja helpottavat uudet vuokrauspalvelut yleistyvät. Esimerkiksi asuntoauton voi vuokrata usein edullisemmin paikallisilta kuin perinteisistä vuokrafirmoista.

Vene kipparin kanssa tai omin päin

Boatsetter.com, Sailo.com ja Sailogy.com ovat palveluita, joiden kautta voi vuokrata veneen suoraan sen omistajalta. Mukaan pakettiin saa halutessaan myös kapteenin ja muuta miehistöä.

Tarjolla on aluksia ­pienistä kalastuspaateista ­purjeveneisiin, katamaraaneista ­huvijahteihin. Kaikki kolme palvelua ovat maailmanlaajuisia, mutta eniten niillä on tarjontaa Yhdysvaltain rannikoilla, Karibialla ja Välimerellä.

Lasten leluja, rattaita ja muita tarvikkeita

Lastentarvikkeita vuokrataan lomakohteissa useiden tahojen kautta. Palvelua tarjoa­vat esimerkiksi matkatoimistot, kuten Aurinkomatkat ja Tjäreborg.

Paikallisten perheiden tarvikkeita voi vuokrata GoBaby.co-­­­sivun ja -sovelluksen avulla USA:ssa sekä Meksikon Riviera Mayalla ja Cancúnissa. Kinder­share on vastaava palvelu Australiassa. Wallyboo toimii Teneriffalla ja useissa manner-Espanjan matkakohteissa. Kanarian­saarilla on myös useita tarvikkeiden vuokrausfirmoja, kuten ­Little ­Canary ja Hire4Baby Tenerife.

Julkaistu: 29.10.2018