Apu

Vuosi vaihtuu – mikä muuttuu? Sähköautovero poistuu, tupakka kallistuu, asuntolainan korkovähennys verotukseen viimeisen kerran

Vuosi vaihtuu – mikä muuttuu? Sähköautovero poistuu, tupakka kallistuu, asuntolainan korkovähennys verotukseen viimeisen kerran
Kotitalousvähennys nousee määräaikaisesti ja perhe-eläkeuudistus parantaa lasten ja lapsiperheiden asemaa.
Julkaistu: 29.12.2021

Täyssähköautojen autovero poistuu ensi vuoden alusta. Autoveroa ei tarvitse maksaa autosta, jonka käyttövoimana on yksinomaan sähkö tai vety. Työsuhdeauton verotus­arvoa alennetaan 85 euroa kuukaudessa, kun kyseessä on vähäpäästöinen hybridi- tai kaasuauto.

Tupakka kallistuu, sillä tupakkavero nousee. Savukkeiden veroa korotetaan keskimäärin 13 prosenttia, kääretupakan eli sätkätupakan 40 prosenttia, piippu- ja savuketupakan 24 prosenttia sekä sikareiden ja pikkusikareiden 31 prosenttia. Vero nousee vuosina 2022–2023 neljässä vaiheessa.

Oluen verotusta viritetään hieman. Seurauksena niin sanotun kakkosoluen, eli korkeintaan 3,5-prosenttisen oluen verotus laskee. Toisaalta ykkösoluen verotus kiristyy aavistuksen. Muutoksella ei ole vaikutusta alkoholiveron tuottoon. Kauppojen hyllyillä vaikutus jää nähtäväksi. Toistaiseksi kakkosoluita on vähän.

Muutoksia sosiaaliturvaan

Vuonna 2022 asuntolainan korkovähennys laskee 10 prosentista 5 prosenttiin. Vuodesta 2023 alkaen asuntolainan korkoja ei saa enää vähentää verotuksessa. Korkovähennystä on ajettu alas vuodesta 2012.

Kotitalousvähennys nousee määräaikaisesti. Vähennystä voi saada 3 500 euroon saakka, kun aiemmin yläraja oli 2 250 euroa. Omavastuuosuus pysyy.

Myös sosiaaliturvaan tulee muutoksia. Vuoden 2022 alusta perhe-eläke­uudistus parantaa lasten ja lapsiperheiden asemaa. Avopuoliso saa leskeneläkeoikeuden ja oikeus lapseneläkkeeseen pitenee 18:sta vuodesta 20:een. Leskeneläkkeellä ja lapseneläkkeellä varmistetaan taloudellinen turva, jos puoliso tai vanhempi kuolee.

Ensi vuoden alusta leskeneläke muuttuu määräaikaiseksi vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneillä, jos puoliso kuolee 1. tammikuuta 2022 tai sen jälkeen.

Paljon myöhästyneen Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin pitäisi alkaa tuottaa sähköä valtakunnan verkkoon. Reaktori käynnistettiin ensimmäisen kerran aamuyön tunteina 21. joulukuuta.

Kuntaliitoksia ensi vuonna ei ole tulossa.

Kommentoi »