Vuoden 2022 paras matkakirja vie Italian ihanaan Toscanaan
Matkailu
Vuoden 2022 paras matkakirja vie Italian ihanaan Toscanaan
Mondo-lehti valitsee joka vuosi parhaan matkakirjan Suomessa ilmestyneiden, matkailusta kertovien teosten joukosta. Vuonna 2022 palkinnon saa Marja Vesalan "Vuosi Toscanan kukkuloilla". Tässä tuon kirjan ja myös kunniamaininnan saaneiden teosten esittelyt.

Vuoden matka­kirja: Vuosi Toscanan kukkuloilla

Mondo-lehden toimitus on ­perinteisesti seurannut Suomessa julkaistavien matkailua käsittelevien kirjojen satoa ja valinnut tänäkin vuonna 2022 parhaan matkakirjan. Tällä kertaa tunnustuksen saa Marja Vesalan Vuosi Toscanan kukkuloilla (WSOY).

Kirja kertoo Vesalan ja hänen miehensä hullaantumisesta Toscanaan sekä muutosta sinne töihin ja asumaan vuosina 2006–2008. Elävästi ja lämmöllä kerrotut tarinat vuoden kulusta avaavat seudun arkea ­ja ­ruokakulttuuria.

Vesalan asenne paikallisiin on mukavan mutkaton – tämä ei ole Italian-ihastelun kliseitä pursuava opus, vaikka pariskunta toteuttikin monen reissaajan haaveen asumisesta juuri Toscanassa.

Kirja kuvaa samalla myös ulkomailla pidettävän välivuoden haasteita, ja se onnistuu viemään lukijan mukanaan maakunnan kukkuloille ja viinitiloille.

Viestintäyrittäjänä toimiva Marja Vesala on miehensä kanssa palannut myöhemminkin usein Italiaan. Hänen haastattelunsa kokemuksista Toscanassa on julkaistu Mondo-lehden joulukuun numerossa 12/2022.

Kunnia­maininta: Mozzarella­­kuu ja muita matka­tarinoita

Yli 20 teosta julkaissut kirjailija Jari Järvelä on monipuolinen kerronnan taituri, ja se näkyy hyvin hänen matkakertomustensa koosteessa Mozzarellakuu ja muita matkatarinoita (Tammi). Mondo antaa sille kunniamainnan kisassa Vuoden matkakirjasta, koska tarinoista löytyy niin iloa eri kohteiden kokemisesta kuin reissaamisen sattumuksista.

Järvelä on kulkenut perheineen muun muassa Italiassa ja Espanjassa. Kirjassa on nostalgista hyvän matkatarinan ja pienen seikkailunkin tenhoa: se on lukukokemuksena kuin istahtaisi kirjailijan kanssa illallispöytään ja saisi kuulla mieleenpainuvimmat stoorit kohdatuista ihmisistä ja yllätyksistä.

Jari Järvelän haastattelu hänen monista matkoistaan julkaistiin syyskuussa Mondossa 10/22.

Kunnia­maininta: Jouto­retki - Road trip kätkettyyn Suomeen

Toimittaja Jantso Jokelinin ja valokuvaaja Touko Hujasen Joutoretki (Like) saa myös kunniamaininnan. Teoksen alaotsikko Road trip kätkettyyn Suomeen tiivistää kirjan annin. Mukaansatempaavasti kotimaata tarkasteleva matkakirja vie niin keskisuomalaiseen keskikaljakuppilaan kuin vaikka isoon kylpylään, jossa ”pergamentinhauras pappa” astelee varovasti porealtaaseen. Ja mitä Suomessa on jäljellä eri pitäjien paikallisherkuista? Jokelin ja Hujanen pohtivat ja kokeilevat kaikenlaisia asioita antaumuksella.

Joutoretki koostuu pitkälti tekijöidensä aiemmista jutuista eri lehtiin. Se on pienten asioiden ja ajan tuomien muutosten äärelle pysähtyvää journalismia. Kirja voi innostaa lukijaa omiin joutoretkiin Suomessa: reissuihin, joilla voi vaeltaa ilman tarkkoja suunnitelmia ja kenties löytää jotakin ilahduttavaa, koskettavaa tai hätkähdyttävää.

Kommentoi »