Tuulilasi

Volvot loistivat EuroNCAP-törmäystestissä − Ford Mustang suuri pettymys


Volvon S- ja V90 -mallit saivat molemmat korkeimman mahdollisen viiden tähden suorituksen EuroNCAP-törmäystesteissä. Puolestaan Fordin urheiluauto Mustang joutui tyytymään vain kahteen tähteen.
Teksti Max Lange
Kuvat Euro NCAP

EuroNCAP uudisti testausmenetelmiään vuodelle 2017, ja Volvo S90 ja V90 olivat ensimmäiset mallit, jotka testattiin uusin kriteerein. Volvot saivat paremmat pisteet törmäystestissä kuin yksikään auto vuonna 2016. Samalla ne jakavat kaikkien aikojen tilastossa top 3:ssa kärkipaikkaa.

Volvo sai erityistä kiitosta esimerkillisesti toimivien hätäjarrutus- ja jalankulkija-avustimien takia, jotka kaikki tulevat vakiona joka varustetasossa.

Ford Mustangin suoritus oli kaikin puolin pettymys, kertoo EuroNCAP:n johtaja Michiel van Ratingen. Kahden tähden suoritus johtui osittain siitä, että autoon ei ollut asennettu esimerkiksi kaistallapitoavustinta tai hätäjarrutustoimintoa.

Ratingen kertoo tiedotteessaan, että Ford ei odottanut EuroNCAP:n testaavan Mustangia Euroopassa, koska urheiluautoja ei yleensä testata törmäyksiä varten. Tämän takia Ford oli jättänyt joitakin turvavarusteita pois, joita se tarjoaa Yhdysvaltojen markkinoilla.

Mustangin tulosta huononsi myös hitaasti täyttyvät turvatyynyt, mikä aiheutti sen, että testinukkien päät osuivat törmäystilanteessa turvatyynyn läpi rattiin.

Ratingenin mukaan Fordin välinpitämätön suhtautuminen turvallisuuteen on huolestuttavaa. Ford on kertonut tuovansa puuttuvat turvavarusteet syksyllä uudistuvaan Mustangiin.

Lähde: EuroNCAP

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90. 

Julkaistu: 26.1.2017