Tuulilasi

Volkswagen haluttavin automerkki v. 2013


Tuulilasi-lehti tutki Merkkien Merkki-tutkimuksen yhteydessä, mitkä ovat Suomen haluttavimmat automerkit. Volkswagen on ykköspaikalla, sitä seuraavat Toyota ja Volvo. Järjestys ei kaikissa autoilijaryhmissä ole kuitenkaan sama, sillä esimerkiksi naiset ja miehet sekä nuoret ja vanhemmat kokevat merkit eri tavoin.

Haluttava, haluttavampi, haluttavin

Volkswagenin, Toyotan, Audin ja Volvon sijainti kärjessä on selvä. Mutta viidentoista haluttavimman merkin joukkoon kuuluvat myös  Mercedes, Honda, BMW, Mazda, Skoda, Ford, Lexus, Nissan, Mitsubishi, Opel ja Subaru.  

Miesten ja naisten arvioissa on eroavuuksia, vaikka sukupuolesta riippumatta Skoda, Subaru, Lexus, BMW ja Hyundai ovat miesten keskuudessa huomattavasti haluttavampia kuin naisten listalla. Volkswagen puolestaan on haluttavi merkki sukupuolesta riippumatta.

Naiset taas pitävät  Chrysleria, Fiatia, Peugeotia, Alfaa ja Renaultia selvästi haluttavampana kuin miehet.

Jos etsitään alle 30-vuotiaitten naisten suosikkia, se on Toyota.  Mutta kun miehetkin otetaan huomioon, kaikkien alle 30-vuotiaitten arvioissa Audi nousee haluttavimmaksi,  ja se sivuuttaa tässä ikäryhmässä toiseksi haluttavimman merkin. Se on Volkswagenin. 

Suurin uusia autoja ostava ryhmä ovat 50-64-vuotiaat miehet.  Heidän keskuudessaan Skoda on haluttavuuslistalla kuudes,  ja vieläkin parempi on merkin haluttavuus ikäryhmässä  65+. Siinä Skoda on jopa neljäs.

Alla oleva kuvio kertoo, millainen on eri automerkkien haluttavuus miesten keskuudessa. 

Tutkimuksessa automerkkejä arvioi noin 13 000 vastaajaa. Tutkimusaineisto on sekä merkeittäin että alueellisesti hyvin suomalaisia autoilijoita edustava. Tutkimuksessa vastanneiden arviot eri automerkkien haluttavuudesta omaksi autoksi on painotettu vastaamaan kunkin automerkin osuutta autokannassa, kun autot ovat iältään 1-10 vuotiaita.

Julkaistu: 29.10.2013