Voiko dinosauruksia vielä joskus elää? – Miksi seepralla on raidat? – Apu Juniorin tiedekysymykset
Puheenaiheet
Voiko dinosauruksia vielä joskus elää? – Miksi seepralla on raidat? – Apu Juniorin tiedekysymykset
Apu Juniorin tiedekysymyksissä syvennytään tällä kertaa dinosaurusten elinolosuhteisiin, seepran raitojen tarkoitukseen ja siihen, näkeekö meistä jokainen sateenkaaren eri tavalla.

"Voiko dinosauruksia vielä joskus elää?"

Dinosaurukset hävisivät maapallolta 65 miljoonaa vuotta sitten. Sen jälkeen luonto ja ilmasto ovat muuttuneet niin paljon, että maapallosta on tullut aivan erilainen paikka asua. Vaikka tutkijat onnistuisivatkin herättämään dinosaurukset henkiin, ne eivät välttämättä pärjäisi maapallolla.

Linnut polveutuvat suoraan dinosauruksista, eli tavallaan dinosaurukset ovat yhä keskuudessamme. Katsopa kanan tai emun jalkoja ja liikkumista – eikö muistutakin dinosaurusta?

  • Kysyjä: Aino, 5
  • Vastaaja: Vastaava ympäristökasvattaja Tero Kirjosalo Korkeasaaren eläintarhasta.

"Kaveri väitti, että seepran raidat ovat vain koriste. Onko näin?”

Toimitus vastaa: Seepran raidat ovat hienot, mutta niillä on myös tärkeä tehtävä. Kalifornian yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että mustavalkoinen raitakuvio hämää paarmoja niin, että ne eivät onnistu laskeutumaan seepran iholle puremaan.

Tutkimus tehtiin pukemalla seeproja ja hevosia valeasuihin ja videoimalla niitä, kertoo Plos One -lehti. Paarmat lähestyivät molempia yhtä innokkaasti, mutta lähellä raidallista ihoa paarman lentokuviot sekosivat.

”Näemmekö kaverin kanssa sateenkaaren eri lailla?”

Toimitus vastaa: Kukaan ei näe taivaalla samanlaista sateenkaarta kuin sinä. Sateenkaari syntyy, kun auringonvalo osuu ilmassa olevaan sadepisaraan. Pisara hajottaa valkoisen valon sen kaikkiin erivärisiin aallonpituuksiin. Niistä jokainen taittuu ja heijastuu pisarassa hieman eri tavoin, ja katselija näkee vain oman katseensa suuntaan tulevan värin.

Koska punainen valo taittuu suurimmassa kulmassa ja violetti pienimmässä, sateenkaaressa on punainen raita uloimpana ja violetti sisimpänä. Mitä suurempia sadepisaroita ilmassa on, sitä näyttävämpi sateenkaari syntyy.

2 kommenttia