Viron hurmaava, nouseva kaupunki: Tartto tarjoaa historiaa, kulttuuria ja Viron parhaat kakut!
Matkailu
Viron hurmaava, nouseva kaupunki: Tartto tarjoaa historiaa, kulttuuria ja Viron parhaat kakut!
Kun Tallinna alkaa jo olla tuttu, kannattaa suunnata etelämmäs, rentoon ja kiireettömään Tarttoon. Tässä sieltä viisi varmaa valintaa.
Julkaistu 2.9.2019
Mondo

Tarton oma Telliskivi

Aparaaditehas on Tarton vastine Tallinnan luovalle keskukselle Telliskivelle.

Neuvostoaikainen tehdaskompleksi on täynnä gallerioita, designputiikkeja, startup-­yritysten toimitiloja, kahviloita ja lounaspaikkoja. Maista vaikka suosittua vegaani­hampurilaista Aparaat-kahvilan aurinkoisella terassilla, tai tee löytöjä lattiasta kattoon kirjoja notkuvassa Fahrenheit 451-antikvariaatissa.

Aparaaditehas toimii tehdasalueella, jossa on valmistettu jäähdytyslaitteita ja sukellusveneen osia.

Keidas kaupungissa

Moni tarttolainen kävelee arkiaamuisin töihin yliopiston kasvitieteellisen puutarhan läpi saadakseen rentoutua hetken kukkaloiston, mutkittelevien polkujen ja solisevien purojen keskellä. 200 vuotta vanha puutarha on Baltian suurin ja vaikuttavin. Sen takana sijaitseva sympaattinen puutalokaupungin­osa Supilinn on sekin kävely­retken arvoinen.

Werner-kahvilan yhteydessä on myös ruokaravintola, josta saa á la carte -annoksiaHistorian siiville

Komea kansallismuseo

Vuonna 2016 uudistunut kansallismuseo, Eesti Rahva Museum ERM, on Viron ylpeys. Museo sijaitsee sotilaslentokentän kiito­radalla, ja rakennuksen arkki­tehtuuri mukailee lentokoneen nousua. Näyttelyt on toteutettu kekseliäästi, uusinta teknologiaa hyödyntäen. Täällä maan historia tuntuu todella heräävän eloon. Jos olet liikkeellä lasten kanssa, museoreissuun kannattaa yhdistää vierailu viereisessä hauskassa ylösalaisin käännetyssä talossa, Tagurpidi majassa.

Viron parhaat kakut

Virolaiset ovat kakkukansaa, ja Tarton Werner-kahvilan leivonnaisia pidetään maan parhaina. Vuonna 1894 perustettu paikka on muutaman askeleen päässä yliopiston päärakennuksesta. Kahvila onkin ollut aina sivistyneistön olohuone. Myös Eino Leino menetti sydämensä niin Tartolle kuin Cafe Wernerillekin 1900-luvun alussa. Rakkaus oli niin syvää, että Leino päätti hakea Viron kansalaisuutta.

Tarton kasvitieteellisessä puutarhassa kasvaa noin 10 000 kasvilajia.

Kodikas taideklubi

Tartto on opiskelijoiden ja taiteilijoiden kaupunki. Genialistien klubi on legendaarinen vaihtoehto- ja taideväen kohtaamispaikka, jonne turistikin on tervetullut. Siellä voi nähdä virolaisia lyhytelokuvia tai kuulla paikallisten muusikoiden keikkoja. Kesäiltoina kodikas terassi houkuttelee oluelle puiden katveeseen.

Kommentoi »